Creștinii ortodocși au intrat în Postul Paștelui, perioadă în care apreciați duhovnici și nutriționiști recomandă credincioșilor ca reținerea de la consumul de carne să fie însoțit de cumpătarea adecvată sensului profund al acestei perioade și să evite pe cât posibil excesele cu meniuri bazate pe legume și fructe care, la rândul lor, pot provoca dezechilibre asupra sănătății fizice și sufletești.
Astfel, Postul Mare – cum mai este numit, reprezintă atât o perioadă de curatenie sufletească, dar și de schimbare a alimentatiei: durează 40 zile, fiind cel mai lung și aspru dintre posturile din an. Mâncarea de post, deși, în principal, are o semnificație spirituală, ar trebui să vină cu o serie de beneficii precum scăderea greutății corporale, scăderea tensiunii arteriale sau ameliorarea digestiei. De asemenea, poate creste nivelul de energie a organismului și contribuie la îmbunătățirea stării de spirit – menționează dr. Cristina Ilie, medic primar diabet, nutritie și boli metabolice în cadrul Spitalului CF Timișoara într-o postare pe pagina de socializare a instituției.
Dr. Cristina Ilie: Expunerea a minim 15 minute la soare, de 2-3 ori pe săptămâna, este benefică pentru sănătate în timpul postului
Potrivit acesteia, în timpul Postului, nu se consumă deloc carne, ouă, lapte, brânzeturi:
„Practic, Postul este o dietă vegetariană. Exista două zile de dezlegare la pește și acestea sunt: Buna Vestire (25 martie) și Floriile (17 aprilie). Mâncarea de Post va fi bazată, în principal, pe:
- fructe (1-2 cani pe zi)
- legume (2-3 cani pe zi)
- proteine vegetale (aprox 85 g pe zi)
- grasimi sanatoase (aprox 30 g pe zi).
Astfel, putem consuma: fructe de orice fel, cereale (tărâțe, grâu, ovăz), ciuperci, mazăre, năut, linte, fasole, morcovi, roșii, vinete, dovlecei, țelină, spanac, salată verde, leurdă, rucola, broccoli, conopidă, soia, tofu, avocado, nuci, alune, migdale, fistic, ulei de măsline și de floarea soarelui.
Pentru a evita îngrășarea, nu trebuie să exagerăm cu consumul de carbohidrați: pâine, cartofi, orez alb, paște, cereale, produse din zahăr rafinat (deserturi, sucuri).
La finalul perioadei, trecerea de la mâncarea de Post la alimentația obișnuită ar fi bine să se facă după o zi de evitare a proteinelor animale.
Să nu uităm, însă, și de posibilele deficite ce pot să apară pe parcursul acestei perioade restrictive: vitamine din grupul B, vitamina D, aminoacizi esențiali, fier, calciu, zinc. Putem evita aceste riscuri diversificand alimentele consumate, prin alegerea unor suplimente sau alimente bogate în B12, calciu, zinc, și prin expunerea a minim 15 minute la soare, de 2-3 ori pe săptămâna” – sfătuiește specialistul bănățean.