Dr. Dana Popescu, SNMF: Dacă vaccinul antigripal ar fi ușor mai ieftin ar fi un imbold pentru populație să îl achiziționeze

Odată cu venirea toamnei apare și sezonul infecțiilor respiratorii acute, în special la copiii care intră în colectivitate, și al gripei, avertizează specialiștii.

În acest an însă, situația este una particulară pentru că simultan cu aceste virusuri circulă și virusul SARS-CoV-2, fapt care face ca perioada imediat următoare să pună și mai mult la încercare pe toți cei implicați în domeniul sanitar, dar și pe pacienți.

În acest context, vaccinarea cu vaccinul antigripal este mai mult decât necesară și chiar se dorește ca aceasta să fie gratuită pentru școlari sau măcar compensată pentru adulți.

”Vaccinarea antigripală la copil nu este susținută de stat, numai la cei de vârstă mică, dar este eficientă. De asemenea, vaccinarea populației cu boli cronice este eficientă pentru că un număr mare de vaccinuri distribuite în populația generală va reduce circulația cu virus gripal. (…) Vaccinarea antigripală dacă ar putea fi susținută și în populația școlară, bineînțeles că nu eu decid la ce categorii de vârstă, dar măcar la o parte din populația școlară, ar fi foarte bine. Este un aspect ce nu trebuie ignorat. Să fie asigurate gratuit sau măcar să fie introduse pe lista de compensare a diferitelor vaccinuri gripale. Dacă vaccinul ar fi ușor mai ieftin ar fi un imbold pentru populație să îl achiziționeze”, a declarat dr. Dana Popescu, secretar Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.

Secretarul SNMF atrage atenția și asupra testării pentru SARS-CoV-2, și chiar s-a solicitat autorităților, identificarea unor proceduri mai clare pentru testare și chiar a unor proceduri specific pentru testarea și managementul copiilor din colectivități suspecți de infecție cu SARS-CoV-2.

”În legătură cu testarea, există o problemă pentru că metodologia prezentă presupune testarea oricărui pacient care se prezintă cu tuse sau febră sau dureri în gât. Este imposibil să facem acest lucru la nivel național în momentul în care avem numeroase persoane cu astfel de manifestări și nu întotdeauna cu infecție cu SARS-CoV-2”, a precizat dr. Dana Popescu.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.