Dr. Dana Popescu, SNMF: Părinții trebuie învățați că orice infecție respiratorie trebuie întâi monitorizată la domiciliu împreună cu medicul de familie

Odată cu posibila începere a anului școlar 2020-2021, medicii de familie se tem să nu se confrunte cu o supraagolmerare a cabinetelor. În acest context, ei atenționează asupra unor măsuri ce ar putea fi luate pentru a evita o astfel de situație. Printre aceste măsuri renunțarea la birocrația specifică începutului de an școlar, responsabilizarea și implicarea familiilor, clarificarea procedurilor de testare etc.

În ceea ce privește responsabilizarea și implicarea familiilor, medicii de familie îndeamnă la o colaborare la distanță, prin diferite instrumente, dacă situația permite acest lucru. În acest fel, pacienții nu mai aglomerează cabinetele și nici nu se mai expun riscului de a îmbolnăvi mai tare.

”Părinții trebuie învățați că orice infecție respiratorie trebuie întâi monitorizată la domiciliu împreună cu medicul de familie. Iar acest lucru trebuie făcut cu atât mai mult cu cât în acest moment avem instrumentul consultațiilor la distanță, a teleconsultației. Părinții trebuie învățați că nu orice stare subfebrilă pune în risc vital copilul, dar acesta trebuie izolat la domiciliu. (…) Printr-o comunicare continuă cu medicul de familie sunt convinsă că vom putea identifica și situațiile care impun prezența la medicul de familie, precum și situațiile care nu impun această prezență”, a declarat dr. Dana Popescu, secretar Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.

Totodată, dr. Popescu a atras atenția și asupra necesității purtării măștii de protecție în rândul elevilor, precum și asupra respectării măsurilor minime de protecție.

”Am propus introducerea măsurii Masca și Dezinfectantul. Suntem convinși că toți copiii trebuie să fie învățați să poarte măști, trebuie învățați să utilizeze dezinfectanții. Dar rămâne foarte serioasa problemă a școlilor fără apă și săpun, fără grup sanitar interior, dar și pentru aceasta trebuie găsită o formă de către Consiliile locale, pentru că școlile sunt în administrația Consiliilor locale. Pot găsi variante de avarie cumva, sisteme mobile, pentru a învăța copiii să folosească cât mai des această metodă de protecție”, a mai adăugat medicul.

Cât despre renunțarea la birocrația specifică începutului de an școlar, dr. Dana Popescu a declarat: ”Provocarea cea mai mare pentru noi, medicii de familie, cred că ar fi afluxul foarte crescut la cabinet în condițiile în care deja practica noastră este modificată față de anii anteriori și în contextul în care încercăm să spațiem cât se poate pacienții cronici. Și subliniez aflux crescut pentru că există o serie de documente care ni se solicită, dar la care se poate renunța temporar sau se poate găsi o altă modalitate de transmitere. Și aici mă refer la adeverințe, avize epidemiologice etc. care în acest moment nu mai trebuie utilizate în exces și în niciun caz nu trebuie să supraaglomereze cabinetele medicilor de familie. De exemplu, ni se solicit adeverințe care dovedesc că elevul poate participa la lecțiile de sport. Ca să nu creăm blocaje, am putea elibera aceste documente doar pentru cei care au într-adevăr o problemă de sănătate care nu le permite să participe la aceste activități. Deci să nu eliberăm pentru toți elevii. E doar un exemplu.”

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.