Numărul donatorilor de sânge din România este mai mic de jumătate față de cât ar fi necesar pentru a acoperi nevoia de sânge din spitale. Spre deosebire de alte țări europene, unde procentajul populației care donează sânge depășește 10%, în România doar aproximativ 1,7% din populație donează sânge. Pentru a putea acoperi cererea mare de sânge de la spitale ar fi nevoie de 400 de donatori pe zi.
Recompensele nu atrag donatorii
Dr. Doina Goșa, directoarea Centrului de Transfuzii București, arată că, în ciuda faptului că există multe campanii de informare cu privire la importanța donării de sânge, numărul de donatori scade pe zi ce trece. „Eu aș vrea să transmit un mesaj populației că există oricând posibilitatea ca ei sau cineva apropiat lor să aibă nevoie de această pungă de sânge și să nu o găsească la Centru. Adică trebuie să se gândească că este un efort pe care trebuie să-l facem cu toții, și noi aici, care suntem instituționalizați, dar și ei să vină să-și rupă din timpul liber și să doneze sânge”, arată Doina Goșa.
Spre deosebire de alte țări europene, unde donarea este benevolă, în România, cei care donează sânge primesc tichete de masă, o zi liberă de la serviciu și reducere la transportul public. Însă, nici recompensele nu-I conving pe români să doneze. „Indiferent ce politică de sănătate derulează Ministerul Sănătății, dacă omul nu înțelege că depinde numai de el să rezolve această criză, noi nu avem ce să facem, pentru că nu putem să facem sângele, nu putem să-l fabricăm noi. (…) Atâta vreme cât depinde de oameni și oamenii nu vin să doneze, chiar nu avem ce să facem”, explică Doina Goșa.
Nu e ușor să lucrezi sub presiune
Directoarea Centrului de Transfuzii arată că o mare parte din donatori vin numai dacă au pe cineva apropiat în nevoie sau atunci când se întâmplă o tragedie. „Înainte credeam că este o problemă de comunicare și că oamenii nu sunt informați și nu cunosc nevoia noastră. Dar, în ultimul timp oamenii au fost informați, avem campanii de promovare a donării de sânge. Am avut un moment de urgență majoră, momentul Colectiv, când oamenii au văzut atunci exact ce înseamnă când ai o tragedie, când te confrunți cu o tragedie în care sute de oameni sunt implicați și au nevoie de sânge, au văzut că este nevoie și au venit în număr mare să doneze. Numai că ei reacționează atunci când se întâmplă o tragedie. Nu e ușor să lucrezi sub presiune să pregătești sângele. Din momentul în care noi îl luăm de la donator și până în momentul în care pleacă la spital, trec două-trei zile până când punga aceea de sânge este procesată, (…) nu putem să dăm sângele oricum la spitale”, a conchis dr. Doina Goșa.