Dr. Florin Roșu: Cum să combatem astenia de primăvară cu alimentație, sport și gestionarea stresului

Astenia de primăvară poate fi gestionată prin alimentație echilibrată, sport și reducerea stresului, spune Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva” din Iași. Adaptarea la schimbările de sezon necesită un stil de viață sănătos, iar simptomele pot fi ameliorate prin măsuri simple, dar eficiente, potrivit Agerpres.

”Corpul nostru depune un efort considerabil pentru a se adapta noilor temperaturi și condiții climatice de primăvară, mai ales că în această perioadă ne confruntăm cu variații de temperatură de 10-15 grade între zi și noapte, o explozie de lumină și de culoare, vegetația renaște și apare polenul”, explică medicul.

Dr. Florin Roșu atrage atenția că în această perioadă este esențială adaptarea organismului la schimbările sezoniere, iar pentru aceasta este necesar un stil de viață bazat pe o alimentație sănătoasă, activitate fizică și gestionarea corectă a stresului.

”Zona noastră geografică, cu clima temperată, implică această alternanță a temperaturilor, de la un anotimp la altul. Sunt o serie de factori care intervin, de la creșterea intensității luminii solare, zile mai lungi, variații de temperatură și umiditate, deficitul de vitamine și minerale cu care ieșim din iarnă, la stresul, oboseala, care pot aduce schimbări de tonus fizic și psihic, manifestate prin stări de oboseală și slăbiciune sau chiar cu dureri de cap și lipsă de concentrare”, adaugă medicul.

În acest context, astenia de primăvară apare din cauza dezechilibrului chimic produs în organism de aceste schimbări, influențând nivelurile de serotonină și melatonină, substanțe chimice din creier care reglează starea de spirit și somnul.

”Sinteza melatoninei include nucleul suprachiasmatic și glanda pineală, fiind stimulată de intensitatea luminii percepute la nivelul retinei. Melatonina influențează funcționarea sistemului imun și generează procesele de apărare ale organismului, gestionează secreția de cortizon și reglează tensiunea arterială. Nivelul scăzut de melatonină poate genera insomnie și irascibilitate. Serotonina este un neurotransmițător sintetizat majoritar la nivelul celulelor intestinale enterocromafine, care reglează motilitatea digestivă. Serotonina semnalizează senzația de foame și sațietate, cu rol vasoconstrictor, fiind implicată în generarea proceselor de hemostază primară, iar la nivelul sistemului nervos acționează asupra sintezei de melatonină”, a explicat Dr. Florin Roșu.

Medicul subliniază că deficitul de serotonină poate provoca scăderea apetitului, insomnii, depresie și anxietate.

”De cele mai multe ori intervine astenia de primăvară ca o consecință a ieșirii din ‘hibernare’ și a adaptării organismului la noile condiții de viață. Nu toate persoanele resimt astenia de primăvară în aceeași măsură, iar simptomele variază de la o persoană la alta. Astenia este o afecțiune temporară, simptomele acesteia dispar pe măsură ce organismul se adaptează la schimbările climatice. Sunt doar stări fiziologice care apar și la persoane sănătoase și la cele care au asociată o altă patologie, dar care pot avea urmări nefaste dacă nu sunt urmărite. Dacă aceste simptome se prelungesc, în timp pot duce chiar la depresie. Pot interveni stări de nervozitate, palpitații, somn superficial, chiar insomnie, tulburări de apetit, de memorie și de concentrare”, adaugă acesta.

Pentru combaterea asteniei, Dr. Roșu recomandă o dietă bazată pe fructe și legume proaspete, care au un efect detoxifiant și depurativ. De asemenea, mișcarea în aer liber și expunerea la soare sunt esențiale pentru reglarea ritmurilor biologice.

”Expunerea la soare poate regla ritmurile circadiene și duce la producția de vitamina D, iar practicarea exercițiilor fizice care ajută metabolismul stimulează secreția de endorfine, îmbunătățind starea psihică. Este recomandat și consumul de vitamina C, de preferat din surse naturale, care ajută la fortificarea organismului și la creșterea imunității. Se recomandă consumul de legume verzi, urzici, ștevie, leurdă, mărar, usturoi verde, ceapă verde, spanac. Totodată, este bine să evitați cafeina și zahărul, deoarece acestea pot contribui la creșterea nivelului de stres. Odihna este și ea foarte importantă. Atât timp cât organismul face efort de adaptare la noile condiții, odihna ajută la refacerea energiei”, a precizat medicul.

În ceea ce privește suplimentele nutritive, Dr. Florin Roșu recomandă efectuarea unui set de analize înainte de a le administra.

”În concluzie, adaptarea la schimbările de sezon necesită un stil de viață echilibrat, bazat pe o alimentație sănătoasă, activitate fizică și gestionarea corectă a stresului. Atenția acordată acestor aspecte poate contribui semnificativ la menținerea sănătății și a stării de bine”, a conchis Dr. Florin Roșu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.