Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu: Miocardita nu este specifică vaccinării anti-COVID. Poate să apară la orice alt tip de vaccinare

Miocardita nu este specifică vaccinării anti-COVID, ea poate să apară la orice alt tip de vaccinare, a afirmat, vineri seară, Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, fost președinte Societatea Română de Cardiologie, medic cardiolog.

”Miocardita este o inflamație mică a mușchiului inimii, care se produce în timpul răspunsului imun. Potrivit unui studiu publicat în urmă cu două săptămâni  în Israel, care a cuprins două milioane și jumătate de israelieni. În rândul acestora au fost identificate 54 de miocardite. Aceasta este incidența reală a miocarditei, aproximativ 2 la 100.000 de vaccinați. Are niște particluarități, apare de regulă la vaccinurile Pfizer și Moderna și este mult mai frecventă la bărbați decât la femei, în special la categoria de vârstă sub 30 de ani”, a precizat Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu.

Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare nu au niciun fel de contraindicație de vaccinare, a subliniat Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu.

”Dimpotrivă, acești pacienți au o indicație majoră de vaccinare. Unii bolnavi nu s-au vaccinat pentru că au avut hipertensiune, infarcturi. Cu atât mai mult, dacă ai hipertensiune și ai suferit un infarct ești la risc mai mare, în situația în care vei face această boală. Deci, există indicație majoră de vaccinare. Categoric, toți pacienții cardio-vasculari trebuiau deja vaccinați de când a început campania de vaccinare. Toate țările au început imunizarea cu pacienții cu risc crescut, inclusiv cei cardio-vasculari”, a explicat Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu.

De asemenea, a precizat Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, toți pacienții cu boli autoimune au indicație de vaccinare anti-COVID-19.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii pe tema vaccinării anti-COVID-19 și a importanței înțelegerii corecte la nivelul opiniei publice a informațiilor legate de pandemia de COVID-19, organizată de Colegiul Medicilor din România (CMR) şi Televiziunea Română.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.