Dr. Gheorghe Borcean, CMR: Rolul de lider de echipă al medicului în aceste momente este capital

Președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), dr. Gheorghe Borcean, consideră că rolul de lider de echipă al medicului, mai ales în această perioadă de pandemie COVID-19, este capital. Mai mult, el trebuie să fie în centrul echipei sale și să fie sprijinul și suportul membrilor echipei pe care o coordonează astfel încât să îi motiveze și să le dea curaj să lupte cu această nouă provocare, virusul SARS-CoV-2.

”Rolul de lider de echipă al medicului în aceste momente este capital. Pentru că medicul este șeful care coordonează toate echipa compusă din personal tehnic, personal auxiliar, de curățenie, din brancardieri, infirmiere, asistente medicale, din personal de laborator etc. Medicul trebuie să coordoneze și să încurajeze toată această echipă, să supravegheze modul în care echipa se protejează. Toată lumea spune că este un război ce se întâmplă, un război cu un inamic mic. Și la război superiorul trebuie să stea în mijlocul companiei sale ca să o învețe, să o îndrume, să supravegheze, să îi dea curaj, să o motiveze mereu. Așa și aici, medicul este superiorul și nu neapărat managerul, medicul este cel care tratează cei 10-15-20 de pacienți, el este superiorul imediat care trebuie să fie în mijlocul lor și care trebuie să facă toate aceste lucruri ca să îi motiveze pe ceilalți.”, a declarat președintele CMR pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.

Totodată, dr. Borcean a subliniat că resursa umană în sănătate, mai ales în această perioadă greu încercată, când medicii duc o adevărată luptă cu virusul SARS-CoV-2 care a făcut sute de victime, inclusiv în rândul cadrelor medicale, reprezintă un element cheie în buna funcționare a sistemului.

”Din tot sistemul sanitar, cel mai prețios element este resursa umană. Poți avea ventilatoare și medicamente, dar dacă nu ai medicul degeaba le ai pe toate acelea. (…) Greul a rămas pe spitale, pe primiri urgențe, pe terapie intensivă, pe infecțioase, pe pneumologie, pe locurile unde în mod specific sunt trimiși pacienții COVID.”, a mai adăugat dr. Gheorghe Borcean.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.