Dr. Gheorghiţă: Campania de vaccinare, din 27 decembrie, în condiţii de siguranţă, cu respectarea reglementărilor legale

Campania de vaccinare poate să înceapă din 27 decembrie în condiţii de siguranţă, respectând toate reglementările legale, epidemiologice, a afirmat, vineri, şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, dr. Valeriu Gheorghiţă.

El a explicat că România face parte dintr-un contract încheiat de Comisia Europeană cu şase companii producătoare, „tocmai pentru a avea un portofoliu mai larg şi a creşte şansa ca în final populaţia să aibă acces la unul sau mai multe vaccinuri care să îndeplinească toate criteriile: siguranţă, calitate şi eficacitate”.

„Cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au aderat la acest contract unic, încheiat de Comisia Europeană”, a adăugat dr. Gheorghiţă.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a menţionat că a fost mult mai uşor pentru UE să negocieze „ca o entitate”, decât să negocieze fiecare ţară separat.

„Puterea negocierii şi de a găsi soluţii era mult mai mare şi asta a permis să ţintească mai multe vaccinuri şi să aştepte care va fi primul vaccin care va ieşi să putem să-l primim. Dacă România negocia separat, cu siguranţă nu avea succesul pe care l-a avut UE negociind ca o entitate pentru toate statele membre. (…) Decizia de a intra în acest mecanism a fost una corectă”, a mai spus Raed Arafat.

Şeful DSU a precizat că maşina cu vaccinurile, însoţită de echipaje de la Poliţie şi Jandarmerie, ajunge sâmbătă la Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti, unde vor fi depozitate la minus 80 de grade.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a fost desemnat Centru naţional de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19.

Vaccinarea începe, duminică, în toate cele zece spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în luptă împotriva COVID-19.

Acestea sunt:

* Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” Bucureşti
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş” Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Craiova
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi
* Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Ruşdea” Baia Mare
* Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara, inclusiv secţia exterioară a acestui spital – secţia clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.