Dr. Gindrovel Dumitra: Vaccinul reduce riscul de îmbolnăvire severă și riscul de deces

Reacțiile adverse după vaccinare apar, de regulă, în primele două luni de la momentul imunizării, a declarat Dr. Gindrovel Dumitra, Secretar general Colegiul Medicilor din România, medic de familie.

”Experiența pe care o avem cu toate vaccinările, în general, ne arată că reacțiile adverse apar, de obicei, în primele două luni după vaccinare. Nu există expemple în acest moment în ceea ce privește apariția reacțiilor adverse la distanță, așa cum s-a vehiculat în spațiul public. De asemenea, mulți spun că aceste vaccinuri anti-COVID sunt vaccinuri noi și nu cunoaștem reacțiile adverse pe termen lung. Trebuie să subliniem că aceste vaccinuri nu sunt noi, vaccinul pe bază de adenovirus a fost folosit și în cazul Ebola, în urmă cu aproape zece ani, iar vaccinurile pe bază de ARN mesager folosesc o tehnologie utilizată de peste zece ani la alte aplicații medicale și nu s-a demonstrat niciun fel de reacții adverse pe termen lung”, a explicat Dr. Gindrovel Dumitra.

Vaccinul reduce riscul de îmbolnăvire, riscul de îmbolnăvire severă, dar și riscul de deces, a subliniat Dr. Gindrovel Dumitra.

”Ne uităm la Marea Britanie, care are într-adevăr un număr mare de infectări cu SARS-CoV-2, dar spitalele sunt goale. Practic, ne vaccinăm ca să reducem îmbolnăvirea și, dacă transformăm această boală dintr-o nenorocire, așa cum este în prezent, într-o banală viroză sezonieră, atunci putem spune că am rezolvat războiul cu această boală”, a mai spus Dr. Gindrovel Dumitra.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii pe tema vaccinării anti-COVID-19 și a importanței înțelegerii corecte la nivelul opiniei publice a informațiilor legate de pandemia de COVID-19, organizată de Colegiul Medicilor din România (CMR) şi Televiziunea Română.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.