Dr. Ioana Mîndruță, despre pacienții infectați: Simptomele neurologice se pot prelungi chiar luni de zile. Nu există o predicție privind reversibilitatea completă

Dr. Ioana Mîndruță, medic neurolog, a declarat referitor al efectele COVID-19 pe termen lung că din punct de vedere neurologic, sunt simptome care se pot prelungi timp de săptămâni sau chiar luni de zile, pentru care nu există o predicție privind reversibilitatea completă.

„Din punct de vedere neurologic, sunt simptome care se pot prelungi săptămâni, luni, pentru care nu avem o predicție privind reversibilitatea completă. Ne întâlnim cu pacienți care din ce în ce mai mult acuză tulburări de memorie, tulburări de concentrare a atenției, de gust și miros care persistă sau revin la distanță față de momentul infecției acute. Este foarte dificil să le spunem ce îi așteaptă pentru că încă nu știm mare lucru despre această prelungire a bolii și a simptomatologiei. Atenția științifică este puternic țintită asupra acestei perioade și asupra acestor explicații. Putem să îi susținem în continuare, să îi monitorizăm, doar că nu există tratamente specifice și o predicție foarte clară, în cât timp se vor reversa aceste simptome, dacă se vor simți din nou bine sau dacă se vor întoarce la statusul anterior”, a declarat dr. Ioana Mîndruță.

De asemenea, dr. Ioana Mîndruță a spus că sunt persoane care au avut forme ușoare de COVID-19, dar care au o simptomatologie prelungită foarte greu de suportat.

„Sunt persoane cu forme ușoare care au o simptomatologie prelungită foarte greu de suportat și care în perioada acută nu au avut nici măcar desaturări importante sau o simptomatologie pulmonară dificil de dus. Cu atât mai mult, această perioadă lungă de suferință nu este corelată cu suferința din perioada acută” ,a explicat medicul neurolog.

Afirmațiile au fost făcute în cadrul „Maratonului Informării”, un eveniment în premieră ce își propune să sprijine populația în realizarea unei alegeri informate, ancorate în datele științifice, în privința vaccinării împotriva COVID-19.

Maratonului Informării este organizat de Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB), alături de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.