Dr. Ioana Munteanu: Tuberculoza e în continuă scădere, dar o nouă categorie, a ”migranților”, e o problemă de sănătate ce trebuie rezolvată

Migrația forței de muncă din România, din ultimii ani, a dus la diagnosticarea unor cazuri noi de tuberculoză în străinătate. Este semnalul de alarmă tras de dr. Ioana Munteanu, coordonator național al Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei.

”Peste 3,4 milioane de români au emigrat în ultimii ani, în special din zonele mai sărace, unde și incidența tuberculozei este mai mare. Ca urmare diagnosticarea unor cazuri noi de tuberculoză în străinătate (…). La început am avut notificări din Spania, unde am avut foarte mulți emigranți, acum am început să avem notificări din Germania”, a subliniat ea.

Dr. Ioana Munteanu, a precizat că săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire cu oficiali germani în acest dosar.

”Tuberculoza este în continuă scădere, dar o nouă categorie, a ”migranților”, este o problemă de sănătate și trebuie urmărită și rezolvată”, a subliniat medicul.

 

Indicatorii epidemiologici ai tuberculozei în România

 

În ultimii 16 ani, începând din 2002, incidența tuberculozei a scăzut cu 58,4%, astfel, în 2018 incidența a fost de 59,5 la suta de mii de locuitori. Numărul total de cazuri de tuberculoză a scăzut din 2002, când aveam peste 30.000 de cazuri, la 11.500 cazuri în 2018, majoritatea fiind cazuri noi.

Harta repartiției a rămas în general aceeași – județele  estul și din sudul țării sunt cu incidență mai mare.

Pe grupe de vârstă, la persoanele între 45 – 60 de ani, incidența a fost de circa 87,7 la suta de mii de locuitori.

Ca medii de rezidență, mediul rural a rămas pe primul loc.

Incidenta globală la copii este, de asemenea, în continuă scădere, cu un procent mai mare decât incidența la adulți, în 2018 având o incidență de 17,8 la suta de mii de copii, numărul total de cazuri noi și recidive fiind de aproximativ 550.

Rata mortalității a scăzut și ea, ajungând la 4,1 la suta de mii de 2018.

Și în ceea ce privește tuberculoza multidrog rezistentă s-a înregistrat o scădere a numărului de cazuri, de la 602 în 2014 la 446 în 2018.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.