Problema resursei umane, a tinerilor rezidenți care aleg să lucreze în privat sau să plece în străinătate pentru a profesa, birocrația din sistemul sanitar care încarcă și mai mult medicii sunt doar câteva dintre provocările pe care specialiștii le întâmpină și în domeniul oncologiei.
În România există puțini oncologi raportat la numărul de pacienți, spre exemplu, medicii din Institutul Oncologic București ajungând să aibă și 40 de consultații pe zi, doar 28 fiind însă acoperite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Medicii fac astfel muncă voluntară, sunt suprasolicitați și încărcați de procedurile birocratice pe care trebuie să le realizeze, proceduri care în mediul privat sau în alte state europene nu există, a declarat dr. Lidia Kajanto, Managerul Institutului Oncologic din București.
Dr. Lidia Anca Kajanto, Managerul Institutului Oncologic București:
Avem foarte puțini medici oncologi, dar și foarte puțini radioterapeuți. Oncologia nu poate fi făcută decât în echipă. Trebuie să avem și oncolog și radioterapeut. Medicii oncologi lucrează foare mult. Sunt oncologi care au și 30-40 de consultații pe zi. În mod normal, Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează doar 28. Sunt medici care au program până foarte târziu, până la orele 18:00 în spital. Cine face politica sanitară ar trebui să ia în considerare numărul de posturi la nivel de țară și numărul de oncologi pentru că sunt județe în care nu mai există niciun medic oncolog.
„Cei mai mulți dintre tinerii rezidenți aleg să lucreze în spitalele private sau să plece în străinătate”
Dr. Lidia Anca Kajanto, Managerul Institutului Oncologic București:
Marea majoritate a medicilor tineri pleacă către centre private. Noi, la Institutul Oncologic București, am încercat să scoatem posturi la concurs, dar sunt foarte puțini doritori. Majoritatea au plecat în afară, unde câștigă mult mai bine și în privat, unde nu fac și munca de birocrație. Pacientul este și el afectat, bineînțeles, pentru că medicul nu are timp să îl consulte sau stă cu acesta foarte puțin. Există însă și medicii rezidenți care ajută în acest sens medicii primari și specialiști. Fiecare pacient este văzut și consultat, însă cu mari eforturi din partea seniorilor.
„Birocrația, marea problemă a sistemului sanitar românesc”
Dr. Lidia Anca Kajanto, Managerul Institutului Oncologic București:
Problema cea mai mare a sistemului la ora actuală este birocrația. În spitalele publice totul se cumpără prin licitații publice, o procedură durând foarte mult, chiar și trei luni. Spre exemplu, când a fost nevoie să luăm urgent un medicament, l-am obținut printr-o procedură mai rapidă, prin negociere, dar și aceasta durează 3-4 zile. Nu putem achiziționa medicamente moderne pentru că nu știu ce adresabilitate am. În general luăm pentru doi, trei pacienți. Spre exemplu, cu imunoterapia a fost o situația delicată în IOB. Inițial ni s-a spus că sunt 2-3 pacienți cu melanom, după care numărul a crescut foarte mult.
,,În orice spital județean ar trebui să existe o comisie de indicație terapeutică, un fel de Tumor Board”
Dr. Lidia Anca Kajanto, Managerul Institutului Oncologic București:
Este obligatoriu să existe comisia de indicație terapeutică, un fel de Tumor Board, este obligatoriu prin normele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, normele de acreditare a spitalelor. Din această echipă ar trebui să facă parte medicul curant al pacientului, medicul oncolog, medicul terapeut, medicul anatomopatolog și un medic radiolog. Ar trebui să existe această comisie, în fiecare spital județean, măcar pentru cazurile deosebite. Este o necesitate.