Dr. Lidia Kajanto: Birocrația, o problemă acută în sistemul public de sănătate

Dr. Lidia Kajanto, managerul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București, a declarat că o problemă acută în sistemul public o reprezintă birocrația.

”În sistemul public, medicii nu mai au timp să se ocupe de pacienți. Trebuie să facă tot felul de referate, să răspundă de ce au de făcut, de ce doresc anumite produse. În sistemul privat, există un manager operațional, care are întâlniri săptămânale cu șefii de secții sau cu șefii de departamente, pentru a stabili de ce este nevoie, în concordanță cu consumul de medicamente, de materiale sanitare”, a precizat managerul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București.

”După evenimentele de la Piatra Neamț și de la ”Matei Balș”, noi, managerii de spitale, răspundem de toate, pentru că trebuie să ne adaptăm la reorganizarea structurii spitalului. Într-un spital privat, există un manager administrativ care rezolvă problemele, există firme de mentenanță care se ocupă de toate problemele ce trebuie rezolvate într-un spital. Diferențele dintre spitalele din sistemul public și cele din sistemul privat sunt destul de mari”, a explicat dr. Lidia Kajanto.

”Medicii preferă sistemul privat, datorită faptului că au o flexibilitate mai mare, salarizarea este destul de bună și nu există această parte birocratică. Medicii au posibilitatea să se ocupe de pacienți, nu să facă și alte activități birocratice”, a subliniat Dr. Lidia Kajanto.

”În sistemul public ar trebui să existe registratori medicali specializați, care să se ocupe de partea de documente, să existe programe informatice bune și un dosar electronic al pacientului. În loc să ne ocupăm de pacienți, ne ocupăm foarte mult de partea birocratică”, a mai spus Dr. Lidia Kajanto.

Declarațiile au fost făcute în cadrul webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!”, eveniment organizat în premieră de Colegiul Medicilor din Municipiul București.

Manifestare și-a dorit să evidențieze rolul medicului în sistemul de sănătate și faptul că medicul este o resursă cheie în sistemul sanitar, dar și faptul că, în prezent, medicina românească se confruntă cu un deficit important de medici.

Totodată, evenimentul a adus în atenție încă o dată presiunea mare care este pusă, în general, pe medici, dar mai ales astăzi, la un an de pandemie COVID-19, când cel puțin anumite specialități medicale au fost suprasolicitate în acest context epidemiologic și mulți medici au ajuns la epuizare. Cu toate acestea, nu au dat înapoi și au rămas prezenți pe frontul acesta al luptei cu virusul SARS-CoV-2, în prima linie.

Producția video& Managementul logistic al webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!” a fost asigurat de Sănătatea Press Group.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.