Dr. Marius Geantă, cofondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, a afirmat că varianta Omicron ar putea însemna începutul sfârșitului pentru pandemie ca fenomen social, cel puțin în zonele în care bariera imunitară obținută ca urmare a vaccinării și/sau a trecerii prin infecție, va fi ridicată la nivelul imunității de grup, iar sistemele de supraveghere genomică și sindromică a circulației virusului vor fi implementate și funcționale.
„În aceste zile, cand privim cum se ridică valul imens determinat de Omicron, este greu să ne imaginăm un scenariu atât de optimist, dar acesta chiar există și este luat în calcul”, a afirmat dr. Marius Geantă.
Cofondatorul Centrului pentru Inovație în Medicină a spus că anul 2022 ne va aduce și alte instrumente care ne vor ajuta să fim și mai eficienți în lupta împotriva pandemiei, respectiv:
- vom avea vaccinuri actualizate – față de Omicron, dar și față de alte mutații considerate a crește riscul de infecțiozitate
- vom avea și alte vaccinuri pe piață, cu mecanisme diferite de cele pe care le cunoaștem deja
- vor fi disponibile pe scară largă medicamente antivirale de nouă generație – care însă trebuie administrate în fereastra terapeutică optimă și în cura completă, pentru a evita apariția mutațiilor.
În același timp, dr. Marius Geantă a atenționat că există o amenințare reală a apariției unor noi variante ale virusului care ar putea să se transmită cel puțin la fel de repede ca Omicron și care să scadă foarte mult eficacitatea vaccinurilor și să fie letale.
„Această probabilitate crește cu atât mai mult cu cât virusul circulă mai mult, de unde și nevoia de a aborda situația ca o ecuație cu trei cunoscute, respectiv vaccinare+mască FFP2+testare=întreruperea transmiterii”, a afirmat dr. Marius Geantă.