Dr. Martinez, D-Foot International: Creșterea ratelor de amputare a membrelor inferioare, una dintre consecințele pandemiei

Dr. Jose Luis Lazaro Martinez, președintele D-Foot International, a declarat că pandemia de COVID-19 are un impact puternic și în ceea ce privește persoanele cu picior diabetic, în toată această perioadă observându-se întârzieri în diagnosticarea principalelor complicații: PAD și infecție, creșterea ratei pacienților care s-au adresat târziu la medic, creșterea numărului pacienților internați la spital pe fondul prezentării tardive la medic.

De asemenea, creșterea ratelor de amputare a membrelor inferioare și impactul asupra speranței de viață a pacienților, deoarece amputarea este un factor de risc pentru mortalitate, sunt alte consecințe ale pandemiei de COVID-19 în ceea ce privește persoanele cu picior diabetic, după cum a mai subliniat dr. Martinez.

Președintele D-Foot International a mai precizat că impactul asupra amputării ar putea fi diferit în lume. Potrivit specialistului, SUA, Europa, America Latină și India ar putea fi cele mai afectate regiuni din lume.

În același timp, a subliniat și consecințele pandemiei asupra sistemelor de sănătate, precum suprasolicitarea sistemelor de urgență, suspendarea serviciilor considerate neesențiale etc, dar și nevoia de educare a populației și a practicienilor astfel încât să știe ce să facă când au în față un pacient cu picior diabetic.

Factorii de risc care pot duce la efectuarea de amputații la nivelul membrelor inferioare sunt genul masculin, bolile cardiovasculare, nefropatia, un control metabolic deficitar, infecții la nivelul picioarelor, ale țesuturilor, piciorul Charcot și fumatul.

Potrivit studiilor internaționale, la fiecare 20 de secunde se face o amputație a piciorului diabetic, în lume.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei online „Piciorul Diabetic și Amputațiile. Spune STOP! Acționează ACUM!”.

Tematica ediției din acest an se concentrează pe implicațiile COVID-19 în managementul piciorului diabetic pentru a trage un puternic semnal de alarmă cu privire la importanța fundamentală a „ACUM” în ceea ce înseamnă acordarea îngrijirii de specialitate persoanelor cu picior diabetic. Aceasta, în condițiile în care în 2020, anul în care a izbucnit pandemia de COVID-19, numărul de amputații atribuite diabetului zaharat a crescut, ca urmare a întârzierii în diagnostic și tratament, potrivit specialiștilor.

Datele arată că numărul de amputații la persoanele cu diabet zaharat și picior diabetic, în România, în perioada 2015-2019, a crescut cu aproximativ 25%, fiind realizate în total peste 40.000 de amputații în acest interval.

Dintre acestea, 40% s-au făcut la persoane cu vârste cuprinse între 60 și 69 de ani, peste 30%, la persoane peste 70 de ani, aproximativ 18%, la pacienții din intervalul de vârste 50-59 de ani, respectiv 5% la pacienți cu vârste între 30 și 49 de ani.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.