Dr. Melen Brînză: Simptomele hemofiliei încep încă din copilărie

Dr. Melen Brînză, medic în cadrul Centrului Comprehensiv de diagnostic si tratament al hemofiliei – Institutul Clinic Fundeni, a declarat că simptomele hemofiliei încep încă din copilărie, când cel mic începe să meargă de-a bușilea, se lovește și începe să prezinte vânătăi și umflături la nivelul articulațiilor.

” Cea mai frecventă sângerare în rândul hemoliticilor este la nivelul articulațiilor. Sângerările sunt cu atât mai grave cu cât nivelul de factor din sângele pacientului este mai mic”, a precizat dr. Melen Brînză.

Astfel, potrivit acesteia, atunci când nivelul de factor  este sub 1%, sunt pacienți hemolitici cu forme severe.

“Aceștia vor sângera la traumatisme foarte mici sau chiar spontan. La nivel articular, se numesc hemartroze și se manifestă prin durere locală, umflătură, căldură la nivelul articulației, sângerări la nivel muscular, hematoame musculare și , mai rar, sângerări digestive. Foarte severe sunt sângerările intracraniene, cu risc de mortalitate foarte crescut și sângerări la nivel orofaringian, cu risc vital foarte mare”, a explicat dr. Melen Brînză.

Potrivit medicului, în formele medii, în care nivelul de factori este între 2 și 5%, sângerările apar la traumatisme mici și medii, iar în formele ușoare, când factorul este sub 5%, sângerările apar de obicei tardiv în viață, în special la momentul unei intervenții chirurgicale, până atunci pacientul necunoscându-se cu simptome de hemofilie.

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței online “Hemofilia în timpul pandemiei de COVID-19: Cum adaptăm îngrijirile medicale la schimbare?”, organizată de Societatea Română de Hematologie, în contextul Zilei Mondiale a Hemofiliei, celebrată pe 17 aprilie. Managementul logistic și comunicarea aferente conferinței au fost asigurate de Sănătatea Press Group.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.