Dr. Mihai Craiu: Sfaturi pentru părinți, înainte de plecarea în concediu

Conf.dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București și fondatorul cunoscutei platforme „Spitalul Virtual pentru Copii”, în contextul apropierii mult-visatelor concedii și vacanțe de vară, atrage atenția atât asupra riscurilor asociate folosirii siropurilor de tuse la copiii care nu știu să expectoreze, în special cei cu vârstă sub cinci ani cât și asupra unor sfaturi utile părinților în cazul unor urgențe medicale atunci când sunt departe de țară sau de un cabinet de specialitate.

Conf.dr. Mihai Craiu: „Pentru părinții prudenți ar fi utile, în trusa de vacanță, câteva medicamente, cumpărate aici, în țară”

„După ce mai mult de 300 de copii au murit în urma ingestiei de sirop de tuse, în unele țări cu nivel scăzut de dezvoltare, Organizația Mondială a Sănătații a lansat o avertizare serioasă pe această temă (vezi lista țărilor în linkul din comentarii, știre Reuters). Nu de alta, dar este o perioadă cu vacanțe și o parte din români călătoresc în țari exotice, alături de copiii lor.
De peste 20 de ani OMS avertizează asupra riscurilor asociate folosirii siropurilor de tuse la copiii care nu știu să expectoreze, in special cei cu vârstă sub 5 ani. Există țări precum SUA sau Canada unde nu poți cumpăra sirop de tuse pentru copii, fără o prescripție medicală. Mesajele de luat acasă – dacă veți merge în călătorie departe, în țări exotice, alături de copiii dumneavoastră, nu cumpărați de acolo medicație pentru copii, fără consult și prescripție medicală. Eventual, documentați-vă anterior călătoriei în țara respectivă… Căci in ultimele zile au fost consemnate decese la copii în Camerun sau Gabon, etc (link în comentarii).
Pentru părinții foarte speriați/prudenți ar fi utile, în trusa de vacanță, câteva medicamente, cumpărate aici în țară. Un antitermic ce a avut efecte bune cu altă ocazie (ibuprofen sau paracetamol, sirop), plicuri cu săruri de rehidratare, Smecta sau alt produs util în diaree apoasă la copilul mic si un antialergic (oral și/sau cremă).
Nu cumpărați „preventiv” antibiotice!!! Dacă este copilul atât de bolnav încât pare a avea nevoie de antibiotic, acesta are nevoie urgentă de un consult medical, nu de automedicație” – informează pediatrul pe platforma amintită.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.