Dr. Nicolae Fotin, ANMDM: ,,Pacienții și publicul larg nu trebuie să achiziționeze medicamente de pe Internet, deoarece există un risc major ca produsul să fie falsificat”

Miercuri, 07 iunie 2017, se lansează primul Raport de Monitorizare privind Comerțul Online cu Medicamente din Surse Necontrolate în România, în cadrul conferinței: „Piața neagră a medicamentelor și criza din piața pharma”. Raportul a analizat în perioada ianuarie 2016 – martie 2017 platformele online care comercializau medicamente incluse în ultimii cinci ani în programele naționale de oncologie și de boli rare, precum și produse aflate pe lista de discontinuități a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, respectiv vaccinuri din Programul Național de Vaccinare.,,Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) recomandă tuturor persoanelor care suferă de o afecțiune și necesită un tratament să se adreseze unui profesionist în domeniul sănătății și să cumpere medicamente numai din unități autorizate.
ANMDM a avertizat în nenumarate rânduri pacienții, publicul larg, să nu achiziționeze medicamente de pe Internet, deoarece există un risc major de a se cumpăra un produs falsificat, despre care nu știi ce este și de unde provine, sau dacă prezintă siguranță pentru administrare. Doza ar putea fi prea mare sau prea mică, sau produsul ar putea fi contaminat. Mesajul nostru către pacienți, referitor la acest aspect, mesaj care dorim să fie corect înțeles și însușit, este acela că medicamentele pentru care o autoritate națională competentă în acest domeniu (inclusiv ANMDM) a emis o autorizație de punere pe piață corespund unor standarde riguroase de calitate, eficacitate și siguranță. În cazul unui medicament falsificat, riscul nu este numai de ineficacitate terapeutică, ci şi de posibile efecte nocive asupra sănătății.
De aceea, este extrem de important ca medicamentele să fie achiziționate numai din lanțul autorizat de distribuție, din farmacia de circuit deschis și farmacia de spital.
Lansarea Primului Raport asupra comerțului online de medicamente din surse neautorizate este un pas foarte important! Reprezintă un eveniment care sperăm să constituie o bază de plecare pentru dezbateri menite să identifice soluții de îmbunătățire a cadrului legislativ actual și acțiuni concrete care trebuie întreprinse pentru combaterea acestui fenomen cu extindere globală: falsificarea medicamentelor.
Este deja un lucru bine cunoscut că obiectivul principal al activității ANMDM este promovarea și protejarea sănătății publice. În acest sens trebuie evidențiate susținerea și interesul Agenției pentru acest eveniment expert în zona monitorizărilor care au legătură cu domeniul sănătății.
În contextul în care azi, internetul poate părea o soluție rapidă, la îndemână, pentru a procura chiar și medicamente, este într-adevăr nevoie de campanii de informare cu privire la implicațiile pe care medicamentele cumpărate din surse neautorizate, le pot avea asupra sănatății”
, a declarat dr. Nicolae Fotin, președintelele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.Mai multe informații despre eveniment puteți afla accesând următorul link:www.mediakompass.ro/events/