Dr. Paula Pavel: Ar trebui să existe centre de îngrijire multidisciplinare în fiecare oraș sau măcar la câteva județe

Dr. Paula Pavel, medic primar chirurgie generală și formator în podiatrie, a declarat că este esențial ca persoanele cu diabet zaharat și complicații ale acestei afecțiuni să fie tratate în centre de îngrijire multidisciplinare.

”Echipa multidisciplinară ar trebui, conform recomandărilor forurilor internaționale, să existe într-o singură unitate medicală. Trebuie să se evite pe cât posibil plimbarea pacientului. (…) Și este ideal să se poată rezolva un caz în cadrul unui singur spital, unde să existe toate specialitățile implicate în tratarea acestui pacient.(…) Ideal ar fi ca în fiecare oraș sau măcar la câteva județe să se creeze astfel de centre”, a declarat dr. Paula Pavel.

De asemenea, dr. Paula Pavel a pus accent și necesitatea unei colaborări mult mai strânse între specialiștii implicați în îngrijirea persoanei cu diabet.

”Sper ca pe viitor colaborarea între noi, între noi și medicii de familie, îngtre noi și ceilalți medici specialiști să fie mult mai bună și astfel să reușim să reducem numărul amputațiilor”, a mai precizat dr. Paula Pavel.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei online „Piciorul Diabetic și Amputațiile. Spune STOP! Acționează ACUM!”.

Tematica ediției din acest an se concentrează pe implicațiile COVID-19 în managementul piciorului diabetic pentru a trage un puternic semnal de alarmă cu privire la importanța fundamentală a „ACUM” în ceea ce înseamnă acordarea îngrijirii de specialitate persoanelor cu picior diabetic. Aceasta, în condițiile în care în 2020, anul în care a izbucnit pandemia de COVID-19, numărul de amputații atribuite diabetului zaharat a crescut, ca urmare a întârzierii în diagnostic și tratament, potrivit specialiștilor.

Datele arată că numărul de amputații la persoanele cu diabet zaharat și picior diabetic, în România, în perioada 2015-2019, a crescut cu aproximativ 25%, fiind realizate în total peste 40.000 de amputații în acest interval.

Dintre acestea, 40% s-au făcut la persoane cu vârste cuprinse între 60 și 69 de ani, peste 30%, la persoane peste 70 de ani, aproximativ 18%, la pacienții din intervalul de vârste 50-59 de ani, respectiv 5% la pacienți cu vârste între 30 și 49 de ani.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.