Dr. Radu Țincu: Populația nu are de ce să se teamă de dezinsecție și deratizare

Trei oameni au murit la Timișoara, anul trecut, în urma unei operațiuni de deratizare. De atunci, zeci de copii au ajuns la spital, după ce s-au intoxicat în urma dezinfecției din școli. Aproape în fiecare săptămână apar noi cazuri. Dr. Radu Țincu, medic primar ATI-Toxicologie la Spitalul Floreasca transmite că procedurile de dezinsecție și deratizare sunt sigure, atât timp cât se respectă cu strictețe fișele tehnice ale produselor.

„Trebuie să temperăm un pic teama populației în legătură cu dezinsecția și deratizarea. Am primit multe feedback-uri de la instituții sau oameni care doreau să își facă deratizarea acasă sau dezinsecția și au renunțat de teama expunerii la substanțele toxice. Substanțele aprobate pentru a fi folosite în acest sens sunt sigure, au un grad de toxicitate umană joasă și nu ar trebui să producă evenimente, cu atât mai puțin decese. Dacă se respectă concentrația și proporția, timpul de acțiune, timpul necesar decontaminării, nu se va întâmpla nimic”, a declarat pentru Ro Health Review Dr. Radu Țincu.

Medicul a făcut un rezumat al precauțiilor pe care o societate care dorește să contracteze o firmă de dezinsecție și deratizare trebuie să le ia.

„Firmă care să aibă toate autorizațiile de funcționare, să folosească substanțe aprobate în Uniunea Europeană pentru dezinsecție, deratizare și pentru dezinfecție, biocide aprobate inclusiv de România, pentru că biocidele folosite sunt aprobate și de Direcția de Sănătate Publică. Să punem întrebări suplimentare despre procedură în sine, despre decontaminare, dacă e necesară după finalizarea procedurii și întotdeauna să avem în minte, după ce s-a produs dezinsecția și deratizarea să monitorizăm efectele, mai ales când este vorba despre o instituție publică”, a precizat acesta.

Dr. Radu Țincu recomandă să fie cerute firmei care face dezinsecția și deratizarea toate detaliile despre substanța folosită. Mai ales că, de exemplu, pentru decontaminarea suprafețelor, anumite substanțe ar putea să își crească toxicitatea sau nu pot fi îndepărtate cu apă, pentru că nu sunt hidrosolubile.

Este periculos să nu fie folosite substanțe aprobate. Medicul a reamintit că la Timișoara fusese folosit un pesticid care nu trebuia să fie utilizat în zonele locuite, pentru că elibera în contact cu aerul un gaz toxic numit fosfină, care provoacă blocarea metabolismului celular și a lanțului respirator celular. Medicul a reamintit și că, atunci când se folosesc concentrații prea mari ale substanțelor, efectele pot fi imprevizibile.

„Fiecare substanța se diluează la suprafața în metri pătrați pe care vrei să faci această procedură. Dacă nu respecți toate aceste indicații te poți trezi fie să nu aibă efect și poate acest efect ar fi cel mai favorabil, măcar nu pățește nimeni nimic sau îi pui pe oameni în pericol”, a explicat Dr. Radu Țincu.

Atunci când aceste proceduri  au loc acasă și nu există o instituție care le efectuează, produsele trebuie cumpărate din magazine specializate, însoțite de fișele de securitate toxicologică. Trebuie, de asemenea, să fie respectate în totalitate, înscrisurile din aceste fișe, să fie combinate produsele și nici să nu fie folosite cu o altă destinație decât cea pentru care au fost proiectate,

„Chiar dacă substanțele sunt aprobate, atunci când sunt combinate, eliberează o serie de metaboliți care nu mai sunt nici previzibili din punct de vedere farmacologic și toxic și care nu mai respectă aceleași caracteristici ale produselor atunci când le luăm separat. Am avut foarte mulți pacienți pe care i-am internat și i-am spitalizat pentru insuficiență respiratorie acută, după ce au pus în contact o substanță detartrantă cu una pe bază de clor. Punerea în contact a celor două substanțe degajă vapori toxici, pe care îi inhalezi, mai ales dacă acest lucru se întâmplă într-un spațiu mic, cum este baia. Acești vapori ajung în căile aeriene, unii dintre ei au efect coroziv, caustic, ard căile aeriene, pacienții respectivi venind la spital cu dificultăți de respirație”, spune Radu Țincu.

Riscurile pentru sănătate sunt diferite, în funcție de metoda de dezinsecție sau dezinfecție.

„Riscul cel mai mare de intoxicare apare atunci când este expusă calea respiratorie. Când substanța pătrunde în organism prin respirație, are un debut al toxicității foarte rapid, poate chiar de câteva minute. Odată ce ai fost expus la o substanță chimică sub formă de vapori, de aerosoli care ajung în plămâni, ea va fi rapid preluată și își va începe efectul toxic aproape instantaneu. Dacă discutăm despre substanțe care au fost folosite sub formă de lichid, prin pulverizare, au un grad de expunere mai mic, pentru că trebuie să intrăm în contact cu această substanță. Acest lucru poate avea loc dacă se dezinfectează mobilierul și prin contactul pielii, apar semne de toxicitate locale prin alergii, înroșirea pielii, mâncărimi”, explică specialistul.

Medicul atrage atenția că ar trebui luate măsuri de precauție speciale de către cei care manipulează aceste substanțe.

Primul lucru care ar trebui să alerteze, după o dezinfecție, este mirosul înțepător rămas într-o încăpere insuficient decontaminată. Apoi pot apărea simptome la nivelul căilor aeriene, usturimi, disconfort respirator. Poate apărea și toxicitatea digestivă cu dureri abdominale, greață, vărsături, crampe, scaune diareice. Medicul avertizează că, în cazul unei suspiciuni de intoxicație, oprirea vărsăturilor sau a scaunelor diareice nu reprezintă întotdeauna o soluție, pentru că organismul încearcă să scape de acea substanță toxică. Iar în momentul în care trei-patru persoane vin și se plâng de aceeași simptomatologie, conducerea instituției să tragă imediat semnalul de alarmă că ceva e în neregulă.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.