Dr. Radu Zamfir: Serverele Registrului Național de Transplant se mută la STS pentru a le proteja de eventuale calamități

Dr. Radu Zamfir, Directorul Agenției Naționale de Transplant, a declarat în cadrul conferinței de presă a Agenției că Serverele Registrului Național de Transplant se mută la Serviciul de Telecomunicații Speciale.

”Pentru a moderniza acest Registru am făcut demersuri la Minister pentru a securiza acest Registru, am luat legătura cu STS-ul și se mută serverele la STS, pentru a le proteja de eventuale calamități, de eventuale lucruri care ne scapă”, a spus Dr. Radu Zamfr

Directorul ANT a mai adăugat și că, în afară de pacienții care primesc un transplant și care sunt înscriși în Registrul Național de Transplant, intenționează să încrie în acest Registru și pacienții care sunt donatori în viață. Orice om se poate înscrie astfel pe perioada vieții în acest Registru, lucru care înseamnă că poate deveni donator în cazul în care intră în moarte cerebrală.  Se urmărește astfel o trasabilitate electronică de la donator până la receptor.

”În momentul acesta există această trasabilitate, dar pe suport de hârtie”, a declarat Dr. Radu Zamfir.

În ceea ce privește trecerea serverelor și a softului Registrului Național de Transplant în custodia STS,  inițiativa este una mai veche.

Sorina Pintea, fostul Ministru al Sănătății a declarat la mijlocul lunii iunie a acestui an într-o conferință de presă că a propus Consiliului Științific al Agenției Naționale de Transplant ca serverele și softul Registrului Național de Transplant să treacă în administrarea STS, propunere care a fost la acel moment acceptată de Consiliu.

”Am propus și Consiliul Științific a aprobat ca gestionarea Registrului Național de Transplant – serverele și softul să fie în custodia STS ca să nu mai existe nicio discuție vis a vis de SRL-urile care gestionează aceste lucruri”, a declarat fostul Ministru pe 12 iunie.

Sorina Pintea a menționat atunci și că un pacient trebuie să intre oricând să vadă care este statusul dosarului său.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.