Dr. Raed Arafat: Căutăm soluții. Nu avem cum să luăm toate paturile ATI de la nivel național pentru a le face COVID

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), dr. Raed Arafat, a declarat luni noapte, după accidentul produs la TIR-ul de terapie intensivă COVID de la Spitalul ”Victor Babeș” din Capitală, că încă se caută soluții pentru suplimentarea paturilor ATI pentru pacienții COVID-19 cu forme severe de boală, însă nu se pot transforma toate paturile ATI existente în țară în paturi ATI COVID.

”Continuăm să găsim soluții. (…) Dacă numărul total de paturi ATI este de 4.000 în ziua de astăzi, diferențele între paturile COVID și paturile non-COVID sunt pentru urgențele celelalte. Nu avem cum să luăm toate paturile de terapie intensivă. De ce? Dacă le luăm pe toate, o să avem probleme cu celelalte urgențe și vor sta ele în UPU pentru așteptarea unui pat de terapie intensivă”, a declarat șeful DSU, în cadrul conferinței de presă de luni noapte de la Palatul Victoria, susținute după tragedia de la Spitalul ”Victor Babeș” din Capitală.

Șeful DSU a mai precizat că opt paturi de terapie intensivă, care abia au fost date în folosință, au fost pierdute la București, în urma tragediei de la Spitalul ”Victor Babeș”. Întrebat câte paturi ATI COVID sunt în prezent și câte sunt libere, Raed Arafat nu a putut preciza o cifră exactă.

”La București, noi am pierdut opt paturi ATI pe care le-am pus în funcțiune sâmbătă. Au rămas, bineînțeles, cele 20 de la Spitalul Foișor și toate paturile și tot ce a fost instalat suplimentar la Universitar, la Spitalul Sf. Pantelimon, la Fundeni, deci peste tot unde s-au instalat. Cifra exactă, pe de rost, să vă spun câte sunt libere aici nu am cum să o spun, dar o pot comunica ulterior, dacă sunt la Centrul Național de Conducere a Intervenției care au exact cifrele și care se schimbă în dinamică. În țară astăzi erau pfoarte puține paturi libere. Dacă am avut 1.532 de pacienți pe paturi ATI, deci cel puțin 1.532 de paturi există. Dacă la 1.532 de paturi am avut 0 paturi libere asta înseamnă că acesta a fost numărul maxim pentru adulți. Dacă adăugăm la ele și copiii și cele de obstetrică-ginecologie, trecem peste 1.600. numai că noi astea nu le luăm în considerare, luăm în considerare numai paturile care sunt de adulți”, a mai precizat șeful DSU.

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.