Dr. Raluca Zoițanu, vindecată de COVID-19: La orice semn de boală respiratorie sau gastro-intestinală, cereți testare acasă, de la DSP

Dr. Raluca Zoițanu, președinte Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), recent vindecată de COVID-19, a afirmat că la rata de infectare și la numărul de cazuri din România, orice simptom mic este COVID, în 99% din cazuri, sfătuind ca la orice semn de boală respiratorie sau gastro-intestinală să se stea în casă și să se ceară testare la Direcția de Sănătate Publică (DSP), după minimum trei zile de la debut.

“Ce am învățat a fost că ‘orice muc’, acum, la această rată de infectare și la acest număr de cazuri în România chiar este COVID în 99% din cazuri. Deci cel mai bine stai în casă la cel mai mic semn de boală respiratorie sau gastro-intestinală și ceri test de la DSP după minim 3 zile de la debut. Nu este obligatoriu să faci febră sau să îți pierzi mirosul ca să fie COVID, nici să tușești sau să respiri greu. Eu am avut doar unele simptome și debutul m-a păcălit, deși sunt medic și am diagnosticat sau monitorizat până acum în jur de 50 de cazuri. La ce priorități au autoritățile în perioada asta, mă tem că va fi mai rău înainte să fie mai bine în ceea ce privește evoluția pandemiei. Așa că aveți grijă de voi și de cei din jurul vostru! Și nu fiți prea supărați pe medicul de familie dacă este indisponibil. S-ar putea să se fi îmbolnăvit și medicul!”, a scris medicul de familie, într-o postare pe Facebook.

Dr. Raluca Zoițanu a spus că s-a infectat în București, dar nu știe când cum sau unde.

“În weekendul cu 1 Decembrie am stat acasă, ca în fiecare weekend de când a început pandemia. Nici în concediu de odihnă nu am fost plecată anul acesta. La cabinet am respectat aceleași măsuri de protecție, dar este drept că au fost mai mulți pacienți cu simptome COVID ajunși în cabinet în ciuda triajului.  Am folosit aceleași mijloace de transport la și de la cabinet, dar probabil au fost mai mulți șoferi și călători conștienți sau nu că au virusul. Mulți șoferi își pun masca doar când se urcă clientul, geamurile stau închise dacă este frig afară și nu le deschide clientul… Ar fi bine dacă virusul ăsta ar avea sclipici, să-l vedem în aer”, a mai scris medicul de familie.

Acesta a spus că în săptămâna de dinaintea simptomelor a participat, cu mască, la o ședință Casa de asigurări, într-un birou spațios, dar fără geamuri deschise, dar nici unul dintre participanți nu pare să mai fi avut boala.

“Rămâne necunoscut locul și momentul infectării dar testul PCR pozitiv, simptomele și anticorpii dobândiți îmi oferă certitudinea că am pățit-o și eu. Din fericire am avut o formă ușoară deși am ceva factori de risc. N-am luat nici un medicament minune, cu atât mai puțin schemele recomandate pe internet. Am tratat doar simptomele pe măsură ce au apărut. Febră – paracetamol. Nas înfundat – spray. Etc.”, a mai scris medicul de familie.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.