Dr.Rodica Tănăsescu: Deficitul de medici de familie va ajunge la o criză pe care sistemul medical nu va putea să o depăşească

Dr. Rodica Tănăsescu, vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, a declarat că deficitul de medici de familie, dominant în mediul rural, va ajunge la o criză pe care sistemul medical nu va putea să o depăşească.

Dr. Rodica Tănăsescu a atenţionat că există un deficit major de personal în medicina de familie, indiferent câte posturi ar scoate la concurs universităţile, la rezidenţiat, medicii nu vor fi tentaţi să facă această specialitate, pentru că „nu putem să ne facem profesia şi pentru că suntem instabili din punct de vedere financiar”.

Vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov a mai spus că cei care doresc să practice medicina de familie, într-un număr important părăsesc România.

„În anul 2020, ca tot sistemul medical, medicii de familie au fost extrem de aglomeraţi şi au apărut o mulţime de noi obligaţii, din păcate fără a fi sprijiniţi cu nimic. Legislaţia s-a schimbat de la o zi la alta, obligaţiile s-au schimbat de la o zi la alta, iar acum se încearcă un fel de revoluţie în cosmetica medicinei de familie, fără să ajungi la esenţe şi părăsind minimum echilibru. Există oricum un deficit major de personal în medicina de familie, indiferent câte posturi ar scoate la concurs universităţile. La rezidenţiat, medicii nu vor fi tentaţi să facă medicină de familie, de cele mai multe ori fac un al doilea sau un al treilea rezidenţiat pentru că specialitatea nu este atractivă, pentru că nu putem să ne facem profesia şi pentru că suntem instabili din punct de vedere financiar.
Cei care doresc să practice medicina de familie, într-un număr important părăsesc România. Acest deficit de medici de familie, dominant în rural, va ajunge la o criză pe care sistemul medical nu va putea să o depăşească”, a declarat vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

Declarațiile au fost făcute în cadrul mesei rotunde „Salvați medicina primară”, parte din cea de a IX-a Conferință a Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB), eveniment desfășurat online, cu sprijinul Sănătatea Press Group.

La cea de-a IX-a Conferință a Colegiului Medicilor din Municipiul București s-au înscris peste 8.000 de medici, evenimentul conținând 16 sesiuni științifice, prezentate de 71 de speakeri.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.