Dr. Rodica Tănăsescu: Finanțarea în sistemul de Sănătate a fost minimă, mai degrabă rușinoasă, ani întregi

Dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie, membru în Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România, a declarat că, din păcate, finanțarea în sistemul de Sănătate „a fost, ani întregi, minimă, mai degrabă rușinoasă, iar politicile de sănătate au fost fixate pe mandate, instabile, invalide pe termen mediu și lung”.

„Avem un sistem de asigurări de sănătate care, teoretic, se bazează pe solidaritate și subsidiaritate. În realitate, se bazează pe categorii de scutiți, în timp ce nevoile medicale ale populației sunt tot mai mari. Populația României este tot mai îmbătrânită, iar nevoile medicale ale oamenilor sunt tot mai mari”, a precizat medicul de familie.

Dr. Rodica Tănăsescu a vorbit și despre deficitul de medici de familie cu care se confruntă multe localități din România.

„În 2019, de exemplu, erau peste 300 de localități care nu aveau niciun medic de familie. La fel de adevărat este că sunt multe localități care au un medic de familie, dar, pe lângă media de vârstă extrem de înaintată, mai ales în mediul rural, există deja deficit de medici de familie”, a explicat dr. Rodica Tănăsescu.

„Modernizarea unui sistem de sănătate trebuie să aibă permanent în vedere un echilibru între costuri, acces la servicii medicale și calitatea prestațiilor medicale”, a precizat dr. Rodica Tănăsescu.

Nevoile în medicina de familie nu au fost demult reevaluate

„De ani de zile încercăm să minimalizăm sau măcar să reducem problema birocrației pentru că, de fapt, timpul nostru este al pacienților noștri.  Ceea ce facem noi acum este muncă administrativă pentru Casa de Asigurări de Sănătate. Ne dorim să facem educație, să consultăm și să oferim timpul și priceperea noastră pacienților noștri. Am solicitat rețeta unică, indiferent de listă sau de patologii, trimiterea electronică, concediul medical electronic. Aceste lucruri le cerem din 2016-2017 și nu s-a întâmplat nimic”, a subliniat medicul de familie.

Sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări este generator de birocrație, de timp risipit și de imputări, a atras atenția dr. Rodica Tănăsescu.

„Acest lucru este valabil pentru colegii mei din toate specialitățile medicale. Această povară inadmisibilă pentru medici și pacienți, această coadă pe care o avem la ușă pentru că sistemul informatic nu funcționează trebuie să înceteze ”, a subliniat dr. Rodica Tănăsescu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței-dezbatere „Noi și Sistemul de Sănătate”, organizată vineri, de Colegiul Medicilor din România, unde participanții au expus problemele cu care se confruntă medicii și pacienții din România, împreună, în raport cu sistemul de sănătate. Managementul logistic și comunicarea aferente proiectului din partea CMR au fost asigurate de Sănătatea Press Group.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.