Dr. Sandra Alexiu: În ultima vreme, se discută din ce în ce mai mult despre scăderea numărului medicilor de familie

În ultima vreme, se discută din ce în ce mai mult despre scăderea numărului medicilor de familie, a declarat dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, în cadrul dezbaterii online „Medicina de familie în anul 2024 în mediul rural. Unde ne îndreptăm și ce soluții există”, organizată de Salvați Copiii România.

„În ultima vreme, discutăm din ce în ce mai mult despre mai puţini medici de familie. Să nu uităm că am plecat de la 13.000 şi ceva – 14.000 şi am ajuns 9.200 în total în România, ceea ce înseamnă că, în acest moment, deficitul acesta se vede şi nu se vede numai în rural, este şi în oraşe. Deficit înseamnă că unii dintre colegii noștri au acceptat oferte de muncă în alte țări în cea mai mare măsură, unii au plecat din rural către oraș, unii au plecat de tot de la noi și lucrul acesta s-a întâmplat mai mult în pandemie, când am avut un număr foarte mare de victime colegi care au plecat dintre noi din cauza bolii până să apară vaccinul care să-i protejeze. Este clar că cei care au rămas au deja mai mult de muncit pentru că trebuie să preia și pacienții celor care au plecat din diverse cauze. Astăzi, ne confruntăm cu un deficit foarte mare de colegi”, a afirmat dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Dr. Sandra Alexiu a subliniat problemele cu care se confruntă medicii de familie din mediul rural.

„Avem colegi în mediul rural care se urcă pe casă pentru a vorbi cu noi la telefon, nu au internet sau nu au suficientă bandă de internet pentru a lucra în platforma electronică, nu au vaccinuri la timp, nu au apă caldă, au toalete indisponibile nu numai pentru pacienți, ci și medicii în cabinetele în care lucrează, nu au acces la teste rapide, nu au acees la medicamente”, a afirmat dr. Sandra Alexiu.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov a subliniat că sunt întârzieri în ceea ce privește finanțarea din PNRR pentru dotarea cabinetelor medicilor de familie.

„O foarte bună soluție pentru cabinete a fost PNRR, a existat acest plan foarte frumos la început și ușor, în care am crezut cu toții și care ne-a oferit ocazia de a renova cel puțin 3.000 de cabinete, renovate și dotate cu tot ce aveai nevoie. Dar, iată că suntem în al doilea an de prelungiri, când nici măcar nu sunt toate contractele semnate, iar banii de finanțare pentru  renovările care au fost făcute din fondurile medicilor încă n-au venit de la PNRR. Medicii sunt somati de către cei cu care au făcut renovările să primească acei bani, iar acești oameni nu i-au primit. Dotarea se face în urma unor licitații care nici măcar nu au început și suntem deja cu doi ani în întârziere cu acest program”, a explicat dr. Sandra Alexiu.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.