Dr Sandra Alexiu: Măşti şi dezinfectant, în locul măsurării temperaturii în magazine, care nu este relevantă

Dr Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti Ilfov, a declarat pentru platformele RoHealthReview şi SănătateaTV, că măsurarea temperaturii oamenilor şi stabilirea limitei la 37 de grade nu este relevantă, procedură care ar trebui înlocuită cu igienizarea mâinilor şi oferirea de măşti  la intrarea în magazine.

“Termoscanarea înseamnă că îţi arată temperatura corpului la momentul respectiv, dar interpretarea acestei temperaturi ţine cont şi de starea fiziologică, pentru că sunt anumite stări în care temperatura este uşor crescută, aşa cum se întâmplă după ce ai mâncat, sau în timpul menstruaţiei sau după perioada de ovulaţie, sau după ce ai făcut un efort şi eşti transpirat. Aşa cum temperatura poate fi mai scăzută atunci când stai într-un mediu mai răcoros, sau după ce ai transpirat şi a trecut o perioadă de timp în care pielea se răcoreşte”, a explicat dr Sandra Alexiu.

Temperatura modificată nu este neapărat un semn de boală 

Astfel, potrivit medicului de familie, temperatura modificată nu înseamnă un semn de boală, aşa cum o persoană poate să fie bolnavă, dar să nu aibă temperatură ridicată.

“La fel cum a avea febră, nu înseamnă că eşti neapărat bolnav de COVID-19. Poţi să ai o mulţime de alte patologii în care să ai febră. Prin urmare termoscanarea de care se vorbeşte în această perioadă nu este relevantă pentru infecţia cu COVID-19”, a afirmat dr Sandra Alexiu.

Potrivit acesteia, mult mai practic ar fi fost ca în fiecare unitate sau magazin să existe la intrare igienizant pentru mâini şi măşti.

“Să se ofere măşti şi să fie verificat dacă fiecare îşi pune masca aşa cum trebuie, iar la ieşire, masca să se depoziteze într-un recipient care se acoperă. De asemenea, mănuşile să se îndepărteze, se fie puse în recipient, iar mâinile să se igienizeze cu gel”, a completat dr Sandra Alexiu.

Pe de altă parte, forma oficială a stării de alertă adoptată de Senat prevede obligativitatea organizării activităţii instituţiilor şi autorităţilor publice şi operatorilor economici astfel încât să se asigure la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic, prin măsurarea temperaturii.

Măsurarea temperaturii, doar cu dispozitive validate medical

“Pentru măsurarea temperaturii, ori la distanţă, ori direct, trebuie folosite dispozitive care sunt validate din punct de vedere medical. Trebuie să fie termomentre de măsurare a temperaturii umane, nu altceva. Nu este acelaşi lucru dacă foloseşti măsurarea temperaturii la suprafeţe cu măsurarea temperaturii corpului uman. Pentru că diferă foarte mult intervalul de siguranţă. Pot exista mici devieri de la valoarea normală care poate să fie de câteva zecimi, în cazul temperaturii corpului uman şi de câteva grade în cazul suprafeţelor, mai ales dacă vorbim despre suprafeţe mari sau suprafeţe de gen metal”, a precizat medicul de familie.

Astfel, potrivit Sandrei Alexiu, dacă se foloseşte un termometru care termoscanează metal şi stabileşte o temperatură de 32 de grade, ar putea părea normal pentru că se permite o eroare de câteva grade. Ceea ce în cazul unui om nu este valabil.

De aceea, trebuie folosite dispozitive doar pentru temperatură corporală, care să permită doar devieri de câteva zecimi de grad, să zicem între 36,8 şi 37,4 de grade Celsius, a adăugat medicul.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.