Medicul pediatru Valeria Herdea a vorbit într-un interviu acordat Ro Health Review.ro despre pericolul administrării de antibiotice în cazul copiilor, fără un consult prealabil la medic. Consecințele pentru sănătate pot fi grave: alergiile care îmbracă de multe ori forme severe și sensibilizarea organismului care nu mai răspunde ulterior la utilizarea unui antibiotic luat incorect sunt doar două dintre ele.
” Antibioticele nu ajută într-o boală virală, nu reduc temperatura. Antibioterapia este într-adevăr una dintre medicațiile de succes. După vaccinare următoarea în șir este antibioterapia pentru că, altfel, am fi, din păcate, o treime din populația globului, dar utilizarea judicioasă, responsabilă a antibioticului și țintită, pe cât se poate după ce avem o antibiogramă, un consult clinic, sunt reguli de bază în alegerea unui antibiotic corect pentru pacientul în cauză”, a atras atenția medicul Valeria Herdea.
Vaccinarea antigripală a copiilor previne complicațiile severe date de gripă, spune Dr. Valeria Herdea. Laringita acută, bronșiolita acută, pneumonia și sinuzita sunt câteva dintre ele.
” Părinții au înțeles și și-au procurat vaccin din rețeaua de farmacii. Oamenii au înțeles nevoia de protecție și au înțeles că există boli față de care nu există tratament. Atât în cazul virozelor cât și în cazul gripelor nu avem un tratament împotriva germenului, a virusului care produce îmbolnăvirea. Noi avem tratament care se adresează simptomelor. Prevenția, vaccinarea antigripală devine practic tratament pentru acele tulpini care produc majoritar îmbolnăviri severe”, a adăugat Dr. Herdea.
Este foarte important ca vaccinul să fie efectuat într-un cabinet medical care are posibilități de intervenție în cazul unei alergii sau a unei probleme. Vaccinul este un produs biologic și nu se vaccinează oriunde, fără un consult și fără cunoașterea antecedentelor medicale ale copilului. Medicul pediatru a explicat și care sunt diferențele dintre viroză și gripă:
” O viroză debutează mai puțin zgomotos, febra este până în 38, ne curge nasul, ne doare puțin gâtul, avem o stare de oboseală, ne scade pofta de mâncare, ne simțim un pic mai abătuți, în trei cinci zile se rezolvă cu tratament simptomatic. Când vorbim despre gripă, vorbim despre o afecțiune cu debut zgomotos, cu febră mare, cu tuse, cu durere în gât, de multe ori tusea este însoțită de dureri de cap, de stare proastă, curbatură, ne dor mușchii, avem nevoie să dormim mai mult decât de obicei sau să stăm în pat”.
Potrivit datelor furnizate de Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile, în săptămâna 18.11.2019 – 24.11.2019 au fost raportate la nivel național 36 de cazuri de gripă clinică, mai puține cu cele raportate în aceeași perioadă a anului trecut, adică 50 de cazuri. Conform aceleiași informări, în același interval s-a înregistrat 1 caz confirmat de gripă cu virus tip A, subtip (H1)pdm09, iar de la începutul sezonului au fost confirmate 8 cazuri de gripă : 4 cazuri de gripă cu virus AH3, 1 caz de gripă cu virus AH1, 3 cazuri de gripă cu virus B.
Până la data de 24.11.2019 au fost vaccinate antigripal 989.456 persoane din grupele de risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.