Dr. Valeria Herdea: Copiii cu boli cronice se decompensează foarte ușor și ajung în terapie intensivă

Copiii cu boli cronice se decompensează foarte ușor și ajung în terapie intensivă, a declarat, joi seară, dr. Valeria Herdea, vicepreședinte Colegiul Medicilor din România (CMR).

”Nu cred că trebuie să așteptăm să vedem decese la acești copii. apelez și de acestă dată la decență și responsabilitate din partea adulților. Este încă timp să vă vaccinați. Vacinați-vă ca să vă protejați copiii”, a precizat dr. Valeria Herdea.

Simptomele copiilor infectați cu SARS-CoV-2

”Atunci când copiii se infectează cu SARS-CoV-2, apar simpotme ca: febră, tuse, durere de cap, simptome digestive – grețuri, vărsături, diaree – și simptome respiratorii. Sunt simptomele care ar trebui să ne atragă atenția. Copilul zace, este lipsit de poftă de mâncare, este apatic și atenție foarte mare la frecvența respiratorie, numărul de respirații pe minut, modalitatea în care respiră, greutatea, dificultatea. Toate sunt semne de alarmă și ne pun imediat în contact cu medicul”, a explicat dr. Valeria Herdea.

Asimptomaticii nu necesită medicamente 

Persoanele care nu manifestă simptome nu necesită administrare de medicamente.

”Persoanele care au simptome ușoare primesc tratament pentru simptome: pentru nas, pentru gât, pentru ceea ce îi supără, ănsă doar cu sfat medical. Nu luăm multe medicamente degeaba. Dacă vorbim despre antivirale, ele se adresează, în general, în formele ușoare și medii de boală, l apacienți cu factori de risc. Acești pacienți sunt evaluați clinic, biologic, imagistic. După ce sunt evaluați, se stabilește clar care este tipul de boală, care este stadiul de boală și ce tratament primesc. Nu se dau medicamente oricui, oricum și oriunde”, a subliniat dr. Valeria Herdea.

Nu se administrează profilactic niciun fel de tratament

Nu se administrează profilactic niciun fel de tratament înainte de vaccinare, a atenționat dr. Valeria Herdea.

”Nu este recomandat să se administreze ănainte, este recomandat să vorbim cu părinții, să îi informăm corect, să știe ce au de făcut, la ce să fie atenți după vaccinare”, a mai spus vicepreședintele CMR.

De asemenea, dr. Valeria Herdea a precizat că vaccinul anti-COVID și cel antigripal pot fi administrate simultan.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii ”Impactul populațional al variantei Omicron și recuperarea Post COVID-19”, organizată de Colegiul Medicilor din România (CMR) și postul public de televiziune.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.