Dr. Valeriu Gheorghiță: 13 milioane de persoane vaccinate împotriva COVID-19, în primele șase luni de la debutul activităților de vaccinare

Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, a declarat că în primele șase luni de la debutul activităților de vaccinare se va asigura o imunizare a unui număr de peste 13 milioane de persoane, ceea ce creează “cât se poate de clar perspectiva atingerii imunizării colective de circa 60-70% din populația generală”.

De asemenea, dr. Valeriu Gheorghiță a spus că la nivel național vor exista 850 – 900 de centre de vaccinare, care vor asigura un număr estimat de 5.000 de persoane vaccinate pe lună.

Totodată, vor fi înființate centre de vaccinare mobile sau caravane mobile, prevăzute cu mai multe echipe de vaccinare și care vor asigura vaccinarea persoanelor care au un acces limitat la un centru de vaccinare, a precizat coordonatorul campaniei.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID a spus că persoanele care au acces limitat la un centru de vaccinare sau pentru care deplasarea este dificilă vor fi vaccinate de echipe mobile de vaccinare.

De asemenea, medicul a precizat că toată activitatea de vaccinare se va desfășura în baza unei programări care se face într-o platformă unică, ce este în curs de dezvoltare. Programarea se face telefonic, online sau prin intermediul medicului de familie.

Totodată, dr. Gheorghiță a spus că toată activitatea de vaccinare va fi monitorizată prin Registrul electronic național al vaccinărilor, iar datele vor permite în timp aproape real monitorizarea numărului de persoane vaccinate.

Medicul a subliniat că este important să fie încurajte și raportate reacțiile adverse indezirabile, care vor fi raportate prin Registrul electronic național al vaccinărilor și prin platforma disponibilă la Agenția Națională a Medicamentului.

Doctorul Florentina Furtunescu a explicat, în timpul conferinței de presă de vineri ce implicare va avea Institutul Național de Sănătate Publică, în Strategia de vaccinare pe care România o va demara în lupta cu noul coronavirus.

„În primul rând ne ocupăm de procedura cadru, care să ajute la buna funcționare a centrelor de vaccinare din toată țara. Ne ocupăm de procedura pentru profesioniști, destinată vaccinării efective, astfel încât aceasta să întrunească criteriile cele mai bune de eficaictate și siguranță și ne ocupăm de realizarea unei extinderii a actualului registru electronic de vaccinări, astfel încât toate persoanele care se vaccinează împotriva COVID să poată să fie înregistrate. Scopul acestui demers este de a avea o imagine globală și permanentă asupra numărului de persoane vaccinate pe categorii de risc, și de a calcula acoperirea vaccinală și a ne da seama unde anume sunt necesare mai multe măsuri pentru gestionarea situației de sănătate publică în plan regional, județean și al localităților”, a declarat reprezentantul INSP.

„Personalul medical reprezintă prioritatea zero”

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat că toți profesioniștii din domeniul medical trebuie să fie parte a procesului de vaccinare și de informare. „Am inițiat un parteneriat cu toate organizațiile care reprezintă profesioniștii din domeniul sanitar, Universitățile de Medicină și Farmacie, Colegiul Medicilor, asociațiile de pacienți, toate organizațiile și asociațiile reprezentative și vom continua aceste demersuri, toți fiind parte integrată a activităților noastre, tocmai pentru că este o criză de sănătate publică și corpul medical este elementul cheie al tuturor activităților noastre. La fel ca și în activitatea de vaccinare, personalul medical reprezintă prioritatea zero și va fi partenerul nostru în tot procesul de comunicare”, a menționat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.