Dr. Vasile Cepoi: ”Este necesar să înființăm un Centru Național de Medicină Nucleară”

Dr. Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, a declarat în cadrul Conferinței ”Modelul Economic Românesc în UE. România – Orizont 2040. Medicina Nucleară în România. Prezent și viitor” că este necesară înființarea unui Centru Național de Medicină Nucleară în România.

”Centrul ar trebui să fie un cluster care să pună la un loc toate resursele existente de practică clinică, de cercetare și de învățământ pentru a crește valoarea rezultatelor pentru pacient. Clusterul ar fi constituit dintr-un Institut Național de Medicină Nucleară care să fie for metodologic în cele trei domenii pe care le-am menționat, practica clinică, cercetare, învățământ, și cu toate centrele care se ocupă de învățământ, de cercetare sau de practică clinică, și care, lucrând coordonat, pe baza unui program bine stabilit, să poată să țină pasul la nivel internațional”, a declarat dr. Vasile Cepoi.

Președintele ANMCS a vorbit și despre principalele obiective ale acestui proiect în care își pot găsi  locul atât investiția publică, cât și investiția privată.

”Principalele obiective ale acestui proiect care necesită investiții sunt înființarea acestui Institut Național cu activități de cercetare, practică clinică și învățământ, și dezvoltarea Rețelei Naționale de Medicină Nucleară conform nevoilor de asistență medicală ale populației, dar vizând și piața de servicii medicale a Europei de Est. Este o activitate care nu este supusă hazardului moral. În dezvoltarea aceasta comercială a medicinei există servicii medicale în care poți să faci abuz, și care pot să ducă la cheltuieli nejustificate, la disfuncții financiare serioase. Medicina nucleară nu poate fi supusă acestui risc pentru că este puțin probabil ca unui pacient care nu are nevoie de astfel de investigații sau astfel de tratamente să i se facă. Dacă vrem să facem ecografii, să se facă la toată lumea, dar investigații cu radioizotopi și tratamente cu radioizotopi nu se pot face la toată lumea”, a spus președintele ANMCS.

Noul centru ar urma să crească eficiența asistenței medicale în România, însă, pentru început, trebuie să fie identificate modalitățile de finanțare pentru acesta.

”Prin tehnologiile de dezvoltare pe care medicina nucleară le propune asistenței medicale, putem să creștem eficacitatea asistenței medicale. Trebuie să creăm un cadru juridic și administrativ pentru dezvoltarea acestui Centru de Medicină Nucleară, să dezvoltăm centre de excelență la nivel național conform nevoilor, și să identificăm soluții de finanțare”, a adăugat Dr. Vasile Cepoi.

Dr. Vasile Cepoi a atras atenția că, în fiecare an, numărul de proceduri de medicină nucleară este în jur de 35-40 de mii, în condițiile în care nevoia este de cel puțin zece ori mai mare. În același timp președintele ANMCS a vorbit despre conversia medicinei clasice în medicină personalizată care se întâmplă deja la nivel internațional. În acest context, medicina nucleară este un model pentru promovare a acestui concept care se dezvoltă tot mai mult.

”Dacă vrem ca România să-și manifeste identitatea națională trebuie să ne aliniem la aceste cercetări pentru că avem acest potențial. Oncologia rămâne cea mai vizată de aceste tehnici terapeutice dar și cardiologia, endocrinologia, nefrologia, neurologia și psihiatria beneficiază de aceste proceduri cu rezultate remarcabile. Medicina nucleară oferă, prin diagnostic precoce și eficace, servicii cu o eficiență crescută, ceea ce va duce la reducerea cheltuielilor publice și centrează asistența medicală pe pacient în sensul că pacientul este luat ca individualitate și nu ca reprezentant al unei colectivități patologice”.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.