Dr. Virgil Musta, despre cum a fost reorganizată activitatea în Spitalul “Victor Babeş” din Timişoara în lupta cu noul coronavirus

Dr. Virgil Musta, şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, a anunțat că în spitalul în care lucrează au fost reorganizate circuitele funcționale și modul de lucru, fiind stabilite protocoale și reguli noi, care să protejeze personalul medical și pacienții.

Dr. Virgil Musta a explicat, într-o postare pe Facebook că  spațiile spitalului au fost împărțire în trei zone astfel:

  1. Zona roșie, cu risc mare de contaminare.

Este zona unde personalul medical întâlnește pacienții infectați sau potențial infectați. Fiecare zonă roșie are la ieșire o zonă de decontaminare.

  1. Zona galbenă, cu risc mediu.

Este zona unde personalul medical își desfășoară activitatea birocratică sau zonele de trecere dintre zonele roșii, zone unde ocazional te poți întâlni cu un pacient pozitiv pentru un timp scurt sau cu un cadru medical, care din neglijență nu s-a decontaminat după ce a venit din zona roșie.

  1. Zona albă, cu risc scăzut de contaminare, în care pacienții nu pot ajunge, aceasta fiind zona administrativă, depozit, farmacie, bucătărie, etc.

“După zonare și stabilirea clară a circuitelor din aceste zone, am stabilit standardul de echipamente cu care fiecare persoană trebuie să fie echipată și nu am făcut diferențe între diferitele categorii de personal medical. Toți trebuie să beneficieze de aceleași standard de biosecuritate”, a explicat Dr. Virgil Musta.

În ceea ce privește activitatea pe secții, aceasta a fost reorganizată.

“Apoi am reorganizat activitatea pe secții, după urmatoarele principii:

  • am împărțit personalul în echipe mici, cu un minim de personal, care să poată desfășura activitatea. Aceștia lucrează în ture. Astfel, dacă o persoană dintr-o echipă se contaminează intră în autoizolare doar acea echipă, deci un numar mic de cadre medicale. Echipa respectivă va fi imediat înlocuită de o altă echipă, activitatea în spital va continua în condiții normale.
  • scurtarea timpului de activitate în zona roșie și eficientizarea acesteia. Vă dau un exemplu: anterior reorganizarii, medicii intrau la pacienți cu foile de observație pentru a nota evoluția clinică și valorile T, TA, Pulsoximetria etc. Pentru a evita contaminarea foilor de observații, medicii intră acum în saloane cu telefoanele deschise, protejate sub echipamentul de protectie și transmit datele obținute de la pacient unui coleg de afară, prin bluetooth, care notează aceste date în foaia de observație.
  • antrenarea echipelor în echiparea și dezechiparea echipamentului de protecție, manevre care reprezintă risc de contaminare a personalului medical.
  • identificarea continuă a posibilelor riscuri de contaminare și măsuri punctuale.
  • am îmbunătățit comunicarea dintre noi cei din spital. Nu ne este rușine să ne recunoaștem greșelile și lipsurile, tocmai pentru a găsi rapid soluții. Acest lucru a crescut unitatea echipelor și încrederea în noi”, a explicat Dr. Virgil Musta.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.