Dr. Virgil Musta, mesaj despre creșterea numărului de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus

Dr. Virgil Musta, medic și şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, susține că, chiar dacă există numeroase mărturii directe fie ale persoanelor care au trecut prin forme severe ale bolii, fie mărturii ale medicilor care se confruntă direct cu evoluția imprevizibilă a bolii, tot nu este de ajuns pentru ca unii să înțeleagă că este esențială respectarea unor măsuri simple.

Dr. Virgil Musta afirmă că evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștii în spații închise și spălatul des pe mâini “ne pot salva pe noi sau pe cei din jurul nostru care poate că nu sunt atât de norocoși încât să facă doar forme ușoare”.

“Pentru cei dintre d-voastră care nu au legătură directă cu sistemul medical sau nu au trecut personal prin experiența Covid și poate nici nu cunosc persoane care să se fi îmbolnăvit de Covid-19, probabil e mai greu de crezut acum pericolul care încă ne paște. Chiar dacă la nivel mondial tocmai s-au depășit 10.000.000 de persoane contaminate oficial (probabil de încă de 10 ori în realitate, adică 100 de milioane de oameni) și 500.000 de persoane decedate care au avut și Covid-19… chiar dacă am avut la începutul pandemiei experiențele concrete ale Italiei, Spaniei și a altor țări importante unde oamenii mureau că nu mai aveau loc în spitale… chiar dacă acum centrul pandemiei este în Brazilia și India, unde se înregistrează peste 10.000 de cazuri pe zi… chiar daca SUA tocmai a depășit 2,5 milioane de cazuri…chiar dacă în Europa a reînceput creșterea alarmantă a numărului de persoane infectate în mai multe țări, printre care Bulgaria, Serbia, Cehia… chiar dacă la noi în țară în ultimile zile avem un numar de persoane contaminate asemănător cu cel de la varful pandemiei și crește numărul celor internați la ATI…chiar dacă există numeroase mărturii directe fie ale persoanelor care au trecut prin forme severe ale bolii, fie mărturii ale medicilor care se confruntă direct cu evoluția imprevizibilă a bolii…TOT NU ESTE DE AJUNS PENTRU UNII SĂ ÎNȚELEAGĂ CĂ ESTE ESENȚIAL SĂ RESPECTĂM ÎN CONTINUARE 3 MĂSURI SIMPLE, DAR CARE NE POT SALVA PE NOI SAU PE CEI DIN JURUL NOSTRU CARE POATE CĂ NU SUNT ATÂT DE NOROCOȘI ÎNCÂT SĂ FACĂ DOAR FORME UȘOARE:
• să evităm locurile aglomerate
• să purtăm masca în spațiile închise
• să ne spălăm des mâinile ”, se arată în mesajul medicului, postat pe pagina City Doctors.

Doctorul Dr. Virgil Musta a mai scris că “datoria mea de medic este împărțită în două direcții. Una dintre ele o reprezintă tratarea pacienților atunci când ajung la spital, iar pentru asta am încercat și încerc în continuare să folosesc cele mai potrivite metode în spitalul unde lucrez, fiind într-un continuu proces de studiere și adaptare împreună cu specialiștii din România și din lume. Cealaltă direcție, poate chiar mai importantă, este aceea de a spune oamenilor cum să se ferească, cum să nu se îmbolnăvească. Acesta este și motivul pentru care am insistat pe toată durata de până acum a pandemiei și voi insista și în continuare să comunic cum pot eu mai bine tot ce cred că v-ar ajuta să nu luați acest virus, voi sau persoane dragi vouă, care poate nu vor face doar forme ușoare”.

Medicul de la Timișoara a adăugat că a văzut și a tratat până acum multe cazuri, de la cele mai ușoare, până la forme severe, văzând oameni luptâdu-se din greu cu boala.

“Deci nu vorbesc din auzite, amenințarea este cât se poate de reală și este esențial să controlăm evoluția pandemiei în fiecare zonă a țării, în mod specific. Am datoria să vă atrag atenția asupra pericolelor care ne așteaptă, asupra capcanelor în care puteți cădea dacă nu vă informați din surse sigure, dacă dați crezare zvonurilor și nu acționați responsabil.  Evaluați-vă corect riscurile, respectati regulile și măsurile de precauție și vegheați ca și alții să le respecte, nu călătoriți în zone roșii cu multe îmbolnăviri, evitați zonele aglomerate. Cu toții ne dorim să putem petrece aceasta vară liniștiți”, a mai scris medicul Virgil Musta.

El a adăugat că toți merităm reîntoarcerea la normalitate, la libertate, dar în contextul actual aceasta se poate realiza numai treptat, cu respectarea regulilor de către toți.

“ Nu există zone ale țării cu români mai buni sau mai răi, însă există acum anumite focare (nu doar în România), care trebuie rapid izolate și corect gestionate. Este o responsabilitate comună, atât a fiecăruia dintre noi, cât și a autorităților statului, pentru ca pandemia sa nu se extinda si sa fie tinuta sub control. Știu că este plictisitor să vorbim despre acest subiect pe o perioadă atât de lungă, mai ales acum când după izolare oamenii își doresc libertate, dar haideți să nu uităm de …sănătate. Le putem avea pe amândouă, dacă rămâneți la fel de responsabili cum ați fost majoritatea covârșitoare dintre voi în prima parte a pandemiei și nici nu știți cât de mult a contat acest lucru pentru toată lumea”, a adăugat medicul de la Timișoara.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.