Dr. Virgil Musta: Probabil vor fi impuse din nou restricții anti-COVID-19 dacă noua variantă Delta se va transmite comunitar și în România

Dr. Virgil Musta, şeful Secţiei Infecţioase 2 de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, a declarat că variantă Delta a SARS-CoV-2, detectată pentru prima dată în India, ar putea să aducă noi restricții în România dacă va exista transmitere comunitară. Medicul a avertizat că în toamnă numărul de cazuri  COVID-19 ar putea crește din nou.

“Situația este ușor alarmantă pentru că peste 70 de țări se confruntă cu această tulpină Delta, care are o contagiozitate cu 60% mai mare decât contagiozitatea tulpinii engleze, care la rândul ei avea peste 50% contagiozitate peste tulpina din Wuhan. Această tulpină se va transmite mult mai repede decât celelalte. Pe de altă parte se știe că formele clinice sunt mai severe cu această nouă tulpină, iar vaccinarea conferă mai puțină imunitate, astfel, dacă pentru vaccinul Pfizer 94% dintre persoanele care s-au vaccinat dobândesc imunitate, în situația tulpinii Delta, doar 88%, același lucru se întâmplă și cu celelalte vaccinuri”, a declarat dr. Virgil Musta, la un post de televiziune.

Medicul a atrs atenția că varianta Delta a SARS-CoV-2 este mai rezistentă la vaccinuri, însă nu înseamnă că acestea nu vor conduce la evitarea formelor grave.

“Dacă sunt vaccinați, formele vor fi mai ușoare. Doar că un număr mai mare de persoane care s-au vaccinat riscă să facă boala. Dacă în schimb nu te-ai vaccinat, acolo riscul de a face forme severe este mai mare”, a mai spus Virgil Musta.

“Probabil în momentul când se va constata că apare tulpina și că se va transmite comunitar și în România vor apărea din nou restricțiile. Avem deja un plan de intrare din nou în alertă în cazul în care apare o nouă tulpină care creează transmitere comunitară. Acest plan presupune ca fiecare instituție să aibă eșalonat care sunt secțiile care vor intra și cum vor intra în funcțiune dacă numărul de cazuri va crește”, a adăugat dr. Virgil Musta.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.