Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, secretar general al Colegiului Medicilor din România, a declarat, luni seară, că se întâlnesc din ce în ce mai multe persoane care după administrarea primei doze au fost confirmate cu infecție cu SARS-CoV-2 și a explicat care sunt recomandările în aceste situații.
”În acest moment există câteva documente și aici aș enumera documentele Organizației Mondiale a Sănătății și ale CDC Atlanta care spun că orice persoană care este confirmată în acest interval de timp cu SARS-CoV-2 va putea să continue schema de vaccinare imediat după ieșirea din izolare. De asemenea, în cazul în care o persoană a fost confirmată cu virus SARS-CoV-2 poate să reia schema de vaccinare după terminarea perioadei de carantină sau de izolare. (…) Există date științifice care spun că o persoană, după ce a trecut prin boală, are o protecție de cel puțin trei luni, iată sunt date care spun șase luni. Cert este că nu am întâlnit recăderi în intervalul de trei luni după vindecarea bolii. Ca atare, acea persoană ar putea să temporizeze vaccinarea după ce a încheiat episodul acut de boală, dar poate fi vaccinată oricând după finalizarea acelei perioade de izolare și declararea vindecării bolii în condițiile în care a avut o formă ușoară sau asimptomatică. În cazul persoanelor care au avut forme medii sau severe există discuții în ceea ce privește imunosupresia care apare după boală asemănătoare oarecum cu imunosupresia pe care o vedem la varicelă sau la rujeolă. În acest moment nu avem recomandări clare de diferențiere între cele două forme, iar fiecare persoană poate să aleagă singură să se vaccineze imediat după ce a încheiat perioada de boală sau poate să aștepte până la o distanță de trei luni, când se poate vaccina în siguranță”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra.
În ceea ce privește vaccinarea bebelușilor și copiilor, dr. Dumitra a mai precizat: ”Bebelușii, dar copiii în general, precum și adolescenții dezvoltă forme foarte, foarte ușoare și doar în foarte rare situații poate să apară acea vasculită sistemică. Repet, sunt evenimente excepționale. (…) Niciodată nu vom vaccina un copil care are febră, niciodată nu vom forța o maă ca să accepte vaccinarea în momentul în care noi avem anumite dubii în ceea ce privește evoluția acelei afecțiuni. Abia în momentul în care suntem siguri că acea afecțiune poate fi considerată vindecată, abia în acel moment vom indica vaccinarea. Nu există în acest moment niciun fel de recomandare specială pentru bebeluși pentru a temporiza sau pentru a induce o anumită așteptare în ceea ce privește administrarea vaccinului în schema națională după vindecarea bolii. Deci, practic, orice copil care trebuie vaccinat în programul național după ce este declarat vindecat poate să își continue schema de vaccinare conform programului național de vaccinare.”
Declarațiile au fost făcute în cadrul evenimentului “Întrebări și răspunsuri: Vaccinarea COVID-19 pe înțelesul tuturor”, organizat de Colegiul Medicilor din România (CMR).
Evenimentul este cel mai recent dintr-o serie de conferințe organizate de CMR pe această temă.
Pentru participarea la eveniment au fost selectați medici din numeroase specialități pentru a răspunde la întrebările publicului larg, pe tema vaccinării anti-COVID-19.