Dr. Valeria Herdea: Reacțiile vaccinului anti-COVID-19 nu sunt diferite de cele observate în cabinetele noastre atunci când vaccinăm

Dr. Valeria Herdea, medic de familie, vicepreședinte al Colegiului Medicilor din România, a declarat, luni seară, că efectele adverse în cazul vaccinării anti-COVID-19 nu sunt diferite de cele observate în cabinetele medicilor de familie cu privire la vaccinarea cu alte tipuri de vaccinuri, acestea fiind ușoare și tratate cu ușurință.

”Pot să apară reacții locale sau pot să apară reacții sistemice. Printre reacțiile locale, cel mai frecvent pot să apară durere la locul injectării, roșeață, o ușoară tumefacție. Iar dintre reacțiile sistemice pot să apară febră și, nu în ultimul rând, pot să apară starea de oboseală, starea de astenie, pacientul se simte mai slăbit. Și atunci important este să spunem medicului, personalului medical și să solicităm un sfat. Se vor administra antitermice și, în orice caz, repausul este recomandat. Nu sunt efecte severe observate. La numărul mare de doze care s-a administrat care s-au administrat la noi au fost înregistrate cu foarte multă acuratețe reacțiile adverse apărute, dar care nu au fost deosebite  de cele observate în cabinetele noastre atunci când vaccinăm. Ce este esențial este că trebuie să știm că aceste fenomene pot să apară la 12, maximum 24 de ore de la vaccinare. Ele pot fi rezolvate foarte frumos. Pentru persoanele care sunt cunoscute cu antecedente alergice este bine să relateze cu onestitate aceste evenimente. Pentru noi este esențial observația pacientului, raportarea personalului medical a ceea ce se întâmplă cu noi și, nu în ultimul rând, o intervenție civilizată care impune niște măsuri simple de repaus, de supraveghere și apoi totul intră într-o stare de normalitate”, a declarat dr. Valeria Herdea.

Întrebată dacă femeile care alăptează pot fi vaccinate, dr. Valeria Herdea a menționat: ”În primul rând, o mamă care alăptează poate fi vaccinată. (…) La copil, nu avem studii care să certifice transmiterea prin lapte de la niciuna dintre companiile producătoare. Dar ceea ce putem spune cu certitudine este că până la acest moment mamele care au fost vaccinate au alăptat. (…) Însă, din experiența altor vaccinuri, ceea ce știm este că s-a observat o protecție a copilului. (…) Cu timpul studiile vor spune mai multe. Este cinstit și civilizat să spunem că nu este niciun risc pentru acea mamă să se vaccineze și niciun risc pentru copilul ei.”

Declarația a fost făcută în cadrul evenimentului “Întrebări și răspunsuri: Vaccinarea COVID-19 pe înțelesul tuturor”, organizat de Colegiul Medicilor din România (CMR).

evenimentul este cel mai recent dintr-o serie de conferințe organizate de CMR pe această temă.

Pentru participarea la eveniment au fost selectați medici din numeroase specialități pentru a răspunde la întrebările publicului larg, pe tema vaccinării anti-COVID-19.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.