Drepturile managerilor de spital în privința proiectelor cu fonduri europene – una dintre temele de dezbatere de la Forumul Spitalelor

Managerii de spital care accesează fonduri europene nu au voie să fie remunerați suplimentar sau implicați direct, ca director de proiect, de exemplu. Este una dintre temele dezbătute la prima ediție a Forumului Național al Spitalelor.

Problema a fost ridicată de conf. dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni. Ea a atras atenția că, dincolo de remunerare, această incompatibilitate împiedică medicii să avanseze pe plan academic. În cazul său, de exemplu, pentru a deveni profesor universitar trebuie să fie director de proiect.

O variantă de rezolvare a acestui aspect a venit de la dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov. Din punctul său de vedere, managerii instituțiilor sanitare nu ar trebui să mai fie asimilați funcționarilor publici. Aceasta pentru că din această asociere vin și numeroase incompatibilități.

Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, a promis toată cooperarea sa în acest sens și a îndemnat la un dialog pe această temă.

Ea a insistat că, dincolo de proiectele cu fonduri europene în curs deja, care vor continua, următorul cadru financiar multianual, pentru perioada 2021-2027, va pune accent pe cercetare.

În aceste condiții, România trebuie să prioritizeze, de asemenea, acest sector, tocmai pentru a se alinia viziunii Comisiei Europene, consideră Roxana Mînzatu.

Iar fondurile pentru cercetare pot fi folosite și în beneficiul pacientului, din punctul său de vedere.

Pe de altă parte, Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar a atras atenția că, cel puțin în unele cazuri, timp de cinci ani de la derularea proiectului echipamentele achiziționate pentru cercetare nu pot fi folosite decât pentru pacienții incluși în studiu.

Mai mult, finanțarea centrelor de excelență, inclusiv a celor create din fonduri europene, se dovedește o provocare, au atras atenția specialiștii. O problemă ridicată, de altfel, și de Comisia Europeană, a admis ministrul Fondurilor Europene.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.