DSP București va înființa un departament special destinat efectuării de anchete epidemiologice pentru cazurile de infectare care provin din școli

Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București va înființa un departament special destinat efectuării de anchete epidemiologice pentru cazurile de infectare care provin din școli, care în prezent reprezintă între 25 și 30% dintre cazurile pozitive înregistrate la nivelul Capitalei.

”Începând de joi, se va înființa un departament nou pentru anchetele școlare, fiind foarte multe cazuri pozitive. Cam 25-30% din cazurile totale de la acest moment pe București sunt din școli. Un copil, de regulă, la școală are o gamă foarte variată de contacți, pornind de la grădinițe, unde nu se poartă mască, iar copiii sunt mulți, vorbim de 20-30 de contacți. Plus școlile, unde elevii au și ei măcar patru-cinci contacți direcți. Vorbim practic de un amalgam foarte mare de contacți direcți”, a declarat, pentru Sănătatea Tv și RoHealth Review, medicul specialist igienă Claudiu Teodorescu, șeful Centrului de coordonare și control COVID-19 al Direcției de Sănătate Publică București, organizat în cadrul stadionului Arena Națională.

Școlile, sursă foarte mare de transmitere a virusului

Reprezentanții DSP București fac un apel către părinți la responsabilitate.

”În momentul actual, din păcate și școlile au devenit o sursă foarte mare de transmitere a virusului. Apelez la părinți, în cazul în care apare simptomatologia COVID să țină copiii acasă și să îi testeze”, a transmis medicul.

Ce trebuie să facă o persoană cu simptome COVID și test pozitiv

De asemenea, medicul a explicat pașii pe care trebuie să îi urmeze o persoană cu simptome COVID-19, care are un test pozitiv.

”Chiar dacă este test rapid sau test PCR, în  momentul în care primește rezultatul, persoana respectivă trebuie să ia legătura cu medicul de familie, să îi spună că este pozitiv, medicul de familie urmând să îl monitorizeze zilnic, prin telefon, pentru a îi recomanda un tratament adecvat și pentru a vedea ce simptomatologie are, dacă este nevoie să ajungă la spital sau nu”, a explicat medicul specialist igienă Claudiu Teodorescu.

Procedura în cazul persoanelor reinfecate

Medicul a explicat, totodată, procedura în cazul persoanelor reinfecate, la o perioadă mai mică de 180 de zile de la prima infectare cu noul coronavirus.

”Procedura este mai amplă. Contactăm persoanele respective, care ne apar în sistemul informatic cu aceste teste. Pentru testul PCR noi urmărim o valoare care arată contagiozitatea virusului, dacă este mai mică de 30 informăm telefonic persoana respectivă să rămână acasă, ăn izolare, să ne transmită simptomatologia, apoi noi trimitem pentru validare către INSP, care declară pacienții ca fiind reinfectați. Dacă valoarea este mai mare de 30, dar persoana prezintă totuși simptomatologie, noi vom lua legătura și cu medicul de familie al persoanei respective. Pentru persoanele care au un test rapid antigenic, care atestă că este pozitiv în aceste 180 de zile, rugăm să ia legătura cu medicul de familie, întrucât avem nevoie de fișa medicală a pacientului pentru a îl declara reinfectat, cu ajutorul INSP”, a spus medicul specialist igienă Claudiu Teodorescu.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.