DSP Iași: Cine sunt considerați contacți direcți cu o persoană confirmată pozitiv cu COVID-19

Direcția de Sănătate Publică Iași face o serie de precizări referitoare la cine sunt considerați contacți direcți cu o persoană confirmată pozitiv cu COVID-19, precum și care este conduita de urmat în acest caz.

Astfel, sunt considerați contacți direcți ai unei persoane confirmate ca fiind infectate cu noul coronavirus următoarele persoane:

• Persoană care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID-19;
• Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);
• Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreţii infecţioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănuşă);
• Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minim 15 minute;
• Persoană care s-a aflat în aceeaşi încăpere (ex. sala de clasă, sală de şedinţe, sală de aşteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m;

În aceste cazuri, potrivit DSP Iași, se impune izolarea la domiciliu, imediat ce s-a aflat statutul de contact direct.

De asemenea, se recomandă ca izolarea să se facă în condiţii de siguranţă (singuri). În cazul în care nu există această posibilitate, se recomandă ca izolarea persoanei să se facă într-o încapere separată de restul familiei, cu utilizarea măştii de protecţie şi a dezinfectării riguroase atunci când sunt utilizate spaţiile comune.

Totodată, se anunţă Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, prin e-mail, pentru confruntarea cu informaţiile primite în cadrul anchetei epidemiologice de la persoana confirmată pozitiv.

Stabilirea contacţilor se realizează conform metodologiei prin ancheta epidemiologică desfăşurată la persoana confirmată pozitiv.

În cazul în care pe durata perioadei (cele 14 zile de la data contactului fizic) apare deteriorarea stării de sănătate, se apelează numărul de urgenţă 112.

DSP Iași atenționează că potrivit legislaţiei, testarea pentru SARS-CoV-2 gratuită se efectuează doar persoanelor care sunt contacţi direcţi şi care prezintă semne de boală specifice infecţiei cu noul coronavirus;

Persoanele asimptomatice nu se testează, precizează DSP Iași.

Perioada de carantinare a contactului direct este de 14 zile de la data ultimului contact cu o persoană cu infecţie COVID-19.

Conform metodologiei de supraveghere a COVID-19, persoanele (contactul contacţilor) care locuiesc la aceeaşi adresă cu un contact direct, nu intră în izolare, nu sunt consideraţi contacţi direcţi şi nu beneficiază de concediu medical.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.