DSP București: Peste 3000 de fete, vaccinate anti-HPV în ultimele trei luni

Peste 3.000 de fete au fost vaccinate anti-HPV în Capitală din luna mai şi până în a doua jumătate a lunii august, anunță Direcția de Sănătate Publică (DSP) București.  În lunile mai şi iunie, numărul acestora a depășit 1.000, potrivit sursei citate.

Situaţia stocurilor de vaccin HPV la DSP Bucureşti, la jumătatea lunii august releva existenţa a este 4.456 de doze, din care 3.510 în farmacia DSP şi 946 în teritoriu.

„În cursul lunii mai 2021, au fost primite la nivelul DSPMB un număr de 7420 de doze Gardasil – cantitate de vaccin solicitată anterior pentru anul 2020 trimestrul 1 şi trimestrul 2, conform catagrafiilor aferente şi cererilor transmise de către medicii de familie. În stoc mai existau un număr de 594 de doze. Actualmente, stocul de vaccin anti-HPV la data de 16.08.2021 este de 4.456 de doze ( 3.510 doze în farmacia DSP şi 9460 doze în teritoriu)”, a precizat DSP Bucureşti pentru news.ro.

Conform statisticilor DSP Bucureşti, în luna mai au fost vaccinate 1.224 de fetiţe, în iunie – 1.326, în iulie – 774, iar în primele 20 de zile din august – 236, fiind utilizate în total 3.558 de doze.

”Dozele care sunt pe stoc în farmacia DSP vor fi folosite pentru vaccinarea completă a fetiţelor care au început schema de vaccinare. Menţionăm că medicii de familie trimit în continuare, lunar, către DSP cereri primite de la părinţi şi catagrafii pentru vaccinarea anti-HPV, solicitări pe care la rândul nostru le transmitem către INSP şi Ministerul Sănătăţii”, au explicat reprezentanţii DSP Bucureşti.

Conform medicilor, pentru perioada de vârstă 11 – 14 ani sunt necesare două doze, apoi recomandările sunt de trei doze.

Vaccinarea gratuită anti-HPV, extinsă până la 18 ani pentru fete

Minisetrul Sănătății a anunțat, vineri, că vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă până la 18 ani pentru fete. Potrivit unui ordin de ministru aprobat vineri, a fost extinsă grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV astfel încât să fie incluse fetele cu vârsta între 14 – 18 ani. Până acum, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

„România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV. Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea am extins categoria de vârstă astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin gratuit. În plus, pentru fetele de peste 14 ani este o ocazie să recupereze schema de vaccinare la care nu au avut acces la momentul potrivit”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Decizia de extindere a grupei de vârstă a avut în vedere recomandările comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.