Studiu: COVID-19, cauza celei mai mari scăderi a speranței de viață din Vestul Europei, de la cel de-al Doilea Război Mondial

Un studiu realizat de Centrul Leverhulme pentru Științe Demografice din Oxford a arătat că pandemia de COVID-19 a provocat cea mai mare scădere a speranței de viață din Vestul Europei, de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Studiul analizează datele din 27 de țări din Europa, SUA și Chile, pentru care au fost publicate înregistrările oficiale de deces pentru anul 2020. Dintre acestea, în 27 de țări s-au înregistrat reduceri ale speranței de viață.

Astfel, cele mai mari scăderi ale speranței de viață s-au înregistrat în rândul bărbaților din SUA, cu un declin de 2,2 ani față de nivelul din 2019, urmat de bărbații lituanieni (1,7 ani).

”Pentru țările din vestul Europei, cum ar fi printre altele Spania, Anglia și Țara Galilor, Italia, Belgia ultima dată când astfel de mari magnitudini de scădere a speranței de viață la naștere observate într-un singur an a fost doar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, susține dr. José Manuel Aburto, co-autor al studiului, citat de The Guardian.

Aburto a mai adăugat că amploarea pierderilor speranței de viață a fost puternică în majoritatea țărilor studiate. 22 dintre aceste state au suferit pierderi mai mari decât jumătate de an în 2020.

”Femeile din opt țări și bărbații din 11 țări au suferit pierderi mai mari de un an. Pentru a contextualiza, au fost necesari în medie 5,6 ani pentru ca aceste țări să realizeze o creștere cu un an a speranței de viață recent: progresele au fost anulate în cursul anului 2020 de Covid-19”, a mai declarat Aburto.

Studiul a mai arătat că bărbații au înregistrat scăderi mai mari ale speranței de viață decât femeile din majoritatea celor 29 de țări. Cele mai multe reduceri ale speranței de viață în diferite țări au fost atribuite deceselor oficiale asociate COVID-19.

Un alt autor al studiului, Dr. Ridhi Kashyap, a menționat că cercetătorii sunt conștienți de mai multe probleme legate de numărarea deceselor COVID-19, cum ar fi testarea inadecvată sau clasificarea greșită. Cu toate acestea, el a adăugat că ”faptul că rezultatele noastre evidențiază un impact atât de mare, care este direct atribuibil COVID-19, arată cât de devastator a fost acest șoc pentru multe țări”.

Kashyap a făcut apel să fie disponibile mai multe date cu privire la efectele pandemiei.

”Cerem urgent publicarea și disponibilitatea mai multor date dezagregate dintr-o gamă mai largă de țări, inclusiv țări cu venituri mici și medii, pentru a înțelege mai bine impactul pandemiei la nivel global”, a mai spus Kashyap, potrivit sursei citate.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.