După 30 de ani, începe construirea Institutului Oncologic din Timișoara

După aproape 30 de ani de tergiversări și promisiuni nerespectate, Timișoara se pregătește să construiască Institutul Regional de Oncologie. Proiectul are o valoare estimată de peste 900 de milioane de lei (fără TVA) și va fi finanțat inițial prin PNRR, cu posibilitatea de completare dintr-un credit BEI sau alte surse guvernamentale. Aproximativ 30-40% din buget va fi alocat dotărilor și echipamentelor medicale de ultimă generație.

Viitorul institut va fi construit pe Calea Torontalului, pe locul unei clădiri abandonate de peste 30 de ani. Demolarea și defrișarea zonei încep chiar de săptămâna viitoare, în paralel cu finalizarea proiectării în cursul acestui an. Lucrările de construcție sunt programate să demareze în 2026, cu un termen de finalizare de 36 de luni.

Instituția va avea 250 de paturi, 6 săli de operație, radioterapie, laborator de medicină nucleară, centru de transplant medular și celule stem, dar și un ambulator integrat cu 26 de cabinete medicale și săli de tratament.

„Am asistat, astăzi, la un moment cu adevărat istoric. Amplasamentul viitorului Institut Regional de Oncologie din Timișoara a fost predat. A fost o luptă grea și lungă, pe care a început-o Dorel Săndesc, pe vremea când era secretar de stat. Mai târziu, am încercat să fac tot ce a fost omenește posibil ca să găsim bani și să asigurăm variante în cazul în care din PNRR nu vor mai exista prelungiri”, a declarat Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș.

La rândul său, prof. dr. Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean „Pius Brînzeu” din Timișoara, a punctat complexitatea și importanța proiectului:

„Este un moment deosebit pentru comunitate, acum, înaintea Sfintelor Sărbători. Am tot așteptat din 2015. Deși aveam cu ce, nu aveam cu cine. Iată că azi ordinul de începere e dat. Va fi, în primul rând, un institut de nivel național, care va asigura servicii medicale complexe, integrate de oncologie, de la medicină internă, oncologie propriu-zisă medicală, chirurgie ATI, radioterapie, chimioterapie, servicii de paliatie, spații didactice pe lângă laborator, imagistică, radioterapie de înalt nivel, pentru managementul integrat al pacientului oncologic”.

IROT nu va fi doar un spital, ci un centru integrat de excelență în oncologie, deservind nu doar județul Timiș, ci întreaga regiune de vest a țării.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.