Durata de viață ar putea crește în deceniile următoare: Femeile din Japonia, cele mai longevive

Până în prezent, Jeanne Calment, care a murit în 1997 la vârsta de 122 ani, deține recordul mondial pentru cea longevivă persoană cunoscută; în ciuda progreselor din știința medicală, nimeni nu a reușit să doboare acest record până acum.

Potrivit unui nou studiup publicat în revista PLOS One., oamenii nu ating încă durata maximă de viață, recordul existent putând fi doborât până în 2060; cercetarea sugerează faptul că, „dacă există o limită maximă pentru durata de viață umană, nu suntem încă aproape de ea”.

De exemplu, evreii de la sfârșitul epocii bronzului au considerat 80 de ani drept lungimea maximă a omului iar, 1.000 de ani mai târziu, romanii au considerat că este de 100 de ani; limitele duratei de viață a omului au fost mereu un subiect de dezbatere iar estimările indică faptul că durata maximă de viață a crescut de-a lungul istoriei înregistrate.

Cum s-a realizat studiul

Specialiștii de la Universitatea din Florida de Sud și cea din Georgia au condus acest nou studiu folosind un model matematic pentru a prezice tendințele mortalității pentru următorii ani.

Ei au analizat un set de date istorice și actuale privind mortalitatea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50 și 100 ani (născuți între anii 1700 și sfârșitul anilor 1900 până în 1969) din 19 țări iar calculul a fost folosit pentru a prezice vârstele pe care oamenii le pot atinge în viitor.

O problemă cheie, dar nerezolvată în studiul mortalității umane la vârste mai înaintate, este dacă mortalitatea este comprimată (ceea ce înseamnă că ne putem apropia de o limită maximă a duratei vieții) sau amânată (ceea ce ar implica că nu suntem).

Au fost analizate datele istorice și actuale despre mortalitatea populației cu vârste cuprinse între 50 și 100 de ani pe eșantion de naștere în 19 țări în prezent industrializate, folosind o tehnică bayesiană, pentru a arăta că, în timp ce modelul istoric dominant a fost unul de compresie a mortalității, au existat episoade ocazionale de amânare a mortalității. Modelul de amânare și compresie la nașterea diferitelor populații explică de ce înregistrările de longevitate au crescut lent în ultimii ani: constatăm că cele născute între anii 1900 și 1950 se confruntă cu o amânare a mortalității fără precedent dar sunt încă prea tinere pentru a doborî recordurile de longevitate. Pe măsură ce acestea ating vârste înaintate în următoarele decenii, înregistrările de longevitate pot crește semnificativ.

Rezultatele studiului confirmă lucrările anterioare care sugerează că, dacă există o limită maximă pentru durata de viață umană, nu ne apropiem încă de ea.

Femeile nipone, mai longevive

„Descoperim că populațiile născute între 1900 și 1950 se confruntă cu o amânare a mortalității fără precedent dar sunt încă prea tinere pentru a doborî recordurile de longevitate. Pe măsură ce aceste mulțimi ating vârste înaintate în următoarele decenii, înregistrările de longevitate pot crește semnificativ”, notează autorii studiului.

Potrivit analizei statistice, mai ales femeile japoneze ar putea trăi până la 122 ani în următoarele decenii; de asemenea, se așteaptă ca persoanele născute  după anii 1930 sau 1940 să doboare recorduri de longevitate dacă au o sănătate bună și îngrijire medicală.

Există o mulțime de dezbateri și controverse în desfășurare în jurul acestui subiect iar unii cercetătorii rămân rezervați privitor la rezultatul acestui studiu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.