E puțin probabil ca bărbatul cu malarie să fi transmis boala – manager Institutul de Boli Infecțioase Iași

Este puțin probabil ca și alte persoane să fi contractat malarie de la bărbatul  de 24 de ani internat cu această boală la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași . Managerul instituției medicale a explicat și de ce.

„Este puțin probabil să fi apucat să transmită boala, pentru că vectorul este reprezentat de o anumită specie de țânțar care permite multiplicarea și dezvoltarea parazitului. Ori acea specie de țânțari e caracteristiceă pentru zona respectivă a Globului, adică Africa ecuatorială și subecuatorială”, a declarat, pentru Ro Health Review,  dr. Carmen Dorăbăț, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase  „Sfânta Parascheva” Iași.

Potrivit medicului, boala se transmite și de la om la om, însă numai în zona endemică (unde boala este frecventă), tot prin intermediul țânțarilor.

„Trebuie să existe și să fie preluat sângele infectat de acea specie de țânțar care permite dezvoltarea sa. Dacă ar fi vorba să extrapolăm pentru alte zone geografice, boala aceasta s-ar mai putea găsi și în zone de litoral și în zone mlăștinoase”, a spus dr. Dorobăț.

Bărbatul diagnosticat cu malarie este din Vaslui. Omul s-a întors recent din Africa, acolo unde a lucrat trei luni. Deocamdată, nu se cunosc informații dacă a fost însoțit și de alți români în zona unde a muncit.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.