EASD: Îngrijirea centrată pe pacient, noua paradigmă în tratamentul diabetului

Îngrijirea centrată pe pacient trebuie să stea la baza tuturor programelor de tratament al diabetului zaharat de tip II, se arată într-un raport de consens elaborat de Asociația Europeană pentru Studiul Diabetului (EASD) împreună cu Asociația Americană de Diabet (ADA). Cele două organizații au prezentat raportul comun în cadrul întâlnirii anuale EASD 2018 de la Berlin. Ulterior, documentul de consens a fost publicat concomitent în revistele celor două asociații: Diabetologia (EASD) și Diabetes Care (ADA).

 

Schimbare de paradigmă în managementul pacientului cu diabet

 

Raportul cere o schimbare de paradigmă în tratamentul diabetului zaharat de tip II (DZ II). Pacientul cu DZ II trebuie să beneficieze de îngrijire continuă, adaptată și personalizată pe toată durata vieții. Obiectivele care stau la baza principiului terapeutic integrat sunt de a preveni complicațiile bolii și de a optimiza calitatea vieții. În cadrul documentului, se consemnează că în îngrijirea pacienților cu DZ II trebuie luate în calcul caracteristicile individuale ale fiecărui pacient, de la istoricul și statusul evolutiv al bolii, până la greutate, preferințele personale și costul optim de îngrijire conform posibilităților financiare.

Îngrijirea centrată pe pacient în DZ II include: evaluarea caracteristicilor fiecărui pacient, precum și a factorilor care influențează decizia de tratament; elaborarea și implementarea unui plan de management împreună cu pacientul și centrat pe nevoile acestuia; monitorizarea continuă a pacientului, de la aderența la tratament până la monitorizarea nivelului glucozei în sânge și a greutății. La nevoie, trebuie oferită consiliere pacientului pentru a renunța la fumat. Trebuie monitorizate, de asemenea: sănătatea mintală a pacientului, dieta acestuia și nivelul de activitate fizică practicată. Toate aceste măsuri fac parte din planul integrat de îngrijire centrată pe pacient.

 

Tratamente și recomandări personalizate

 

Raportul comun elaborat de EASD și ADA include pentru prima data recomandări farmacologice specifice în funcție de profilul și istoricul de boală al fiecărui pacient. Recomandările terapeutice se fac ținându-se cont de comorbiditățile și riscurile individuale asociate: boală aterosclerotică, insuficiență cardiacă, boală cronică de rinichi, obezitate, risc de hipoglicemie, dar și în funcție de posibilitățile financiare ale fiecărui pacient. Planul terapeutic este deosebit de important, iar pacientul trebuie inclus în procesul de luare a deciziei pentru a garanta cea mai bună aderență la tratament. Aderența slabă la tratament afectează în prezent aproape jumătate din numărul bolnavilor de DZ II, cu consecințe grave asupra sănătății pacienților și a evoluției bolii, se precizează în raport.

Recomandări și sfaturi ce țin de nutriția medicală personalizată trebuie oferite tuturor pacienților cu diabet conform planului de îngrijire integrată. De asemenea, exercițiile fizice sunt recomandate tuturor pacienților cu DZ II și joacă un rol important în menținerea unei greutăți optime și a unei calități cât mai bune a vieții. De asemenea, în cadrul raportului se recomandă ca tuturor pacienților cu DZ II să li se ofere acces la programe de educație și gestionare a diabetului. Acestea au rolul de a educa pacienții să trăiască cât mai normal cu această boală, oferind informații esențiale pentru managementul diabetului și controlul glicemic adecvat.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.