ECDC: Bilanţul contagierilor cu SARS-CoV-2 continuă să scadă în Europa, la fel ca spitalizările sau mortalitatea, deşi campania de vaccinare a intrat în impas

Bilanţul contagierilor cu noul coronavirus continuă să scadă în Europa, la fel ca spitalizările sau mortalitatea, deşi campania de vaccinare a intrat în impas, a avertizat marţi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) citat de EFE.

Numărul contagierilor s-a redus cu 20% săptămâna trecută faţă de cea anterioară, deşi în Spania şi în Franţa cazurile au crescut la cei cu vârsta peste 65 de ani, în timp ce rata mortalităţii a scăzut cu 80%, iar numărul spitalizărilor s-a stabilizat la nivelul din noiembrie anul trecut, înainte de focarele de Omicron.

„Avem o transmisibilitate în scădere, dar situaţia este foarte variată în Uniunea Europeană, cum a fost şi în perioada pandemiei. În pofida acestei scăderi, pandemia nu s-a încheiat, iar virusul este în continuare aici”, a declarat directoarea ECDC, Andrea Ammon.

Aproximativ 73% din populaţia UE a fost vaccinată anti-COVID-19 cu schema completă, iar 64% dintre cei cu vârsta peste 18 ani au primit şi doza booster, deşi cifrele au cunoscut o stagnare în ultimele săptămâni.

Şi ratele de vaccinare variază considerabil între ţări şi între grupurile de vârstă.

Astfel, în unele ţări europene, doar jumătate din populaţie a început programul de vaccinare.

În Europa, procentul total al celor cu vârsta sub 18 ani vaccinaţi cu schema completă este de doar 23%.

În condiţiile în care peste 60% dintre minorii cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani nu au fost vaccinaţi anti-COVID-19, procentul fiind şi mai mare la categoria de vârstă 5 – 9 ani, a precizat directoarea ECDC pentru boli prevenibile şi imunizare, Lucia Pastore-Celentano.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.