ECDC: Numărul persoanelor care trăiesc cu HIV nediagnosticat este în creștere în Regiunea Europeană a OMS

Peste 136.000 de persoane au fost nou diagnosticate cu HIV în 2019, aproximativ 80% dintre acestea în partea de est a Regiunii Europene.  O arată cele mai recente date publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și de către Biroul Regional al OMS pentru Europa,

Totodată, numărul persoanelor diagnosticate cu SIDA, stadiul final al unei infecții cu HIV netratate, a scăzut cu mai mult de jumătate în ultimul deceniu, iar obiectivul de dezvoltare durabilă (ODD) de a pune capăt epidemiei de SIDA până în 2030 pare a fi realizabil. Cu toate acestea, în UE/SEE (Spațiul Economic European), de exemplu, 74% din cele 2 772 de diagnostice SIDA în 2019 au fost puse la aproximativ trei luni  după diagnosticul inițial de HIV. Acest lucru arată o problemă semnificativă în diagnosticarea târzie de infecție cu HIV. Diagnosticul tardiv contribuie la transmiterea continuă a HIV, întrucât oamenii nu știu că au HIV și nu primesc tratament.

Deși tendința în întreaga regiune s-a stabilizat în ultimii ani, statisticile arată că numărul persoanelor nou diagnosticate cu HIV a crescut cu 19% din 2010. În schimb, provcentul în țările UE/SEE a scăzut cu 9 %,  în aceeași perioadă.

Numărul de diagnostice HIV nou-raportate și numărul estimat de noi infecții cu HIV în întreaga Regiune Europeană a OMS arată că mai multe persoane s-au infectat cu HIV în ultimul deceniu decât au fost diagnosticate, indicând faptul că numărul persoanelor care trăiesc cu HIV nediagnosticat este în creștere în regiune.

Directorul ECDC, dr. Andrea Ammon, subliniază: „În ciuda accentului pus pe COVID-19 în acest moment, nu trebuie să pierdem din vedere alte probleme de sănătate publică, cum ar fi HIV. Diagnosticul precoce al HIV este o prioritate urgentă. Nu putem atinge obiectivul de dezvoltare durabilă dacă durează în medie trei ani pentru ca oamenii să afle că sunt hiv-pozitivi după infectarea cu virusul. Trei ani în care nu le este disponibil un tratament de salvare a vieților și în care pot transmite fără să știe HIV. Dacă dorim să reducem proporția mare de persoane diagnosticate cu întârziere, este esențial să ne diversificăm strategiile de testare HIV”.

Dr. Hans Kluge, Director Regional oms pentru Europa: „Îmi amintesc când un diagnostic de HIV părea o condamnare la moarte. Acum, cu un tratament adecvat, persoanele cu HIV pot trăi fără teama de SIDA. Aceste date sunt din 2019, iar întrebarea din 2020 trebuie să fie ce efect va avea pandemia asupra testelor până la sfârșitul anului 2021. Pentru moment, mesajul nostru trebuie să fie de a proteja progresul din ultimul deceniu prin continuarea prioritizării testelor HIV și obținerea tratamentului pentru cei care au nevoie de ea. Nu putem permite pandemiei să ne jefuiască de un viitor fără SIDA care este la îndemâna noastră.”

Diagnosticul precoce: speranță de viață mai mare și transmitere mai mica

Datele pentru anul 2019 arată că proporția celor diagnosticați cu întârziere crește odată cu vârsta. În întreaga regiune, 67%  dintre persoanele cu vârsta de 50 de ani și peste au fost diagnosticate cu HIV târziu. Totodată, unul din cinci noi diagnostice HIV a fost la o persoană de peste 50 de ani.

OMS/Europa și ECDC subliniază că, pentru a reduce numărul viitoarelor infecții cu HIV, Europa trebuie să se concentreze asupra a trei domenii principale:

  • Prioritizarea unei serii de măsuri de prevenire, ar fi sensibilizarea, promovarea unui sex mai sigur, prezervativele, furnizarea de programe de schimb de ace și terapia de substituție cu opioide și profilaxia înainte de expunere pentru HIV, cunoscută și sub numele de PrEP;
  • Furnizarea de servicii eficiente de consiliere și testare hiv, inclusiv servicii de diagnosticare rapidă, testarea hiv la nivel comunitar și autotestarea HIV; Şi
  • Asigurarea accesului rapid la tratament de calitate și îngrijire pentru cei diagnosticați.

Diagnosticul precoce este important deoarece permite oamenilor să înceapă tratamentul cu HIV mai devreme, ceea ce crește șansele acestora de a trăi o viață lungă și sănătoasă și previne transmiterea ulterioară.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.