ECDC: Până la sfârșitul lunii august, varianta Delta va reprezenta 90% din totalul tulpinilor SARS-CoV-2 care circulă în Uniunea Europeană

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) estimează că, până la sfârșitul lunii august, varianta Delta va reprezenta 90% din totalul tulpinilor SARS-CoV-2 care circulă în Uniunea Europeană.

Studiile arată că varianta Delta, detectată pentru prima dată în India, este cu 40% până la 60% mai transmisibilă decât varianta Alpha anterioară (Β.1.1.7), care a fost prima variantă majoră de îngrijorare din UE. În plus, varianta Delta poate fi asociată cu un risc mai mare de spitalizare.

Studiile preliminare sugerează că ambele doze ale unui vaccin COVID-19, cum ar fi Pfizer, Moderna sau Vaxzevria (AstraZeneca), sunt necesare pentru a asigura o protecție adecvată împotriva variantei Delta.

Riscul de boală severă și mortalitate cauzată de COVID-19 este mai mare pentru grupurile de persoane mai în vârstă și pentru cei cu alte condiții de bază, subliniind necesitatea acestora de a finaliza schema completă de vaccinare. Cu toate acestea, există încă 10 țări UE în care aproape 30% sau mai multe dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani nu au încă schema de vaccinare recomandată, potrivit Vaccine Tracker al ECDC.

În mod similar, pentru a proteja pacienții spitalizați sau rezidenții din unitățile de îngrijire pe termen lung, este nevoie de creșterea ratei de vaccinare în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății și al personalului acestor instituții.

EMA Și ECDC precizează că, pentru a crește acoperirea vaccinală, țările își pot adapta strategiile, de exemplu în ceea ce privește intervalul dintre prima și a doua doză, pe baza situației epidemiologice și a circulației variantelor, precum și a studiilor în evoluție privind eficacitatea vaccinului împotriva variantelor.

Utilizarea unui vaccin diferit pentru a doua doză

Experții responsabili pentru programele de vaccinare din peste jumătate din statele membre UE au decis să utilizeze diferite vaccinuri pentru a doua doză, față de cele folosite pentru prima doză. De exemplu, în unele țări oamenilor li se poate oferi o a doua doză de vaccin ARNm, cum ar fi Pfizer sau Moderna, după o primă doză de ser vector adenoviral, Vaxzevria (AstraZeneca).

În prezent, EMA și ECDC nu au emis recomandări definitive cu privire la utilizarea diferitelor vaccinuri COVID-19 pentru cele două doze. Cu toate acestea, rezultatele preliminare ale studiilor efectuate în Spania, Germania și Marea Britanie sugerează un răspuns imun satisfăcător și nu prezintă probleme de siguranță.

Va fi necesară o doză de rapel după finalizarea cursului de vaccinare recomandat?

În prezent este prea devreme pentru a confirma dacă și când va fi necesară o doză de rapel pentru vaccinurile COVID-19, deoarece nu există încă suficiente date din campaniile de vaccinare și din studiile în curs pentru a înțelege cât va dura protecția împotriva vaccinurilor, având în vedere și răspândirea de variante.

Purtarea măștii și distanțarea social sunt în continuare recomandate, pentru a limita transmiterea comunitară a variantei Delta și a evita reapariția cazurilor cu o posibilă creștere a spitalizărilor și decese.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) subliniază că vaccinarea rămâne una dintre cele mai bune măsuri de protecție împotriva COVID-19, îndeamnând cetățenii UE să se imunizeze și să respecte numărul recomandat de doze. Acest lucru este deosebit de important ținând cont de transmiterea variantei Delta a SARS-CoV-2, care se răspândește rapid în Europa și poate împiedica serios eforturile de control al pandemiei.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.