ECDC: Rezistenţa la antibiotice provoacă anual 35.000 de decese în Europa

Peste 35.000 de persoane mor anual în Europa din cauza infecţiilor rezistente la antibiotice, a informat, joi, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), relatează dpa.

„Asistăm la creşteri îngrijorătoare ale numărului de decese atribuite infecţiilor cu bacterii rezistente la antimicrobiene”, a declarat Andrea Ammon, directorul agenţiei europene de sănătate.

„În fiecare zi, aproape 100 de persoane mor din cauza acestor infecţii”, a spus Ammon.

Raportul ECDC de evaluare a rezistenţei la antibiotice în Uniunea Europeană, Norvegia şi Islanda în anii 2016-2020 a concluzionat că impactul asupra sănătăţii este comparabil cu cel al gripei, tuberculozei şi HIV/SIDA combinate.

Nivelurile de rezistenţă la antibiotice variază semnificativ pe continentul european, potrivit raportului, cu cele mai scăzute niveluri înregistrate în nordul Europei şi cele mai ridicate în ţările din sudul şi estul Europei.

Andrea Ammon a făcut apel la eforturi suplimentare pentru a reduce utilizarea excesivă a antibioticelor, prevenirea infecţiilor şi îmbunătăţirea măsurilor la nivel naţional.

Într-un sondaj publicat joi de Comisia Europeană, 23% dintre respondenţi au declarat că au luat antibiotice în ultimul an – cea mai mică cifră din 2009.

„Totuşi, trebuie făcut mult mai mult”, a precizat Comisia într-un comunicat.

Utilizarea antibioticelor variază, de asemenea, foarte mult în blocul comunitar : 42% dintre respondenţii din Malta au raportat utilizarea de antibiotice în ultimele 12 luni, în timp ce procentul acestora a fost de 15% în Suedia şi Germania. Aproximativ 8% dintre antibiotice au fost luate fără reţetă medicală.

Potrivit sondajului, trei din 10 europeni au afirmat că ştiu că utilizarea nenecesară a antibioticelor le poate face ineficiente sau că ştiu despre utilizarea lor corectă şi potenţialele lor efecte secundare, se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.