ECDC: Subvarianta Omicron XBB.1.5 ar putea să devină dominată în Europa într-o lună sau două

Subvarianta XBB.1.5 a Omicron, care se răspândeşte rapid în Statele Unite, ar putea să devină dominantă în rândul cazurilor de coronavirus în Europa în decurs de o lună sau două, a anunţat, vineri, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), relatează AFP.

Această subvariantă, care a fost detectată pentru prima dată în Statele Unite în octombrie şi este cel mai contagios vector al noului coronavirus până în prezent, reprezintă un „risc scăzut pentru populaţie în ansamblu”, potrivit ultimei evaluări publicate de ECDC.

Acest risc este totuşi „moderat până la ridicat” pentru „persoanele vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă, nevaccinate sau imunodeprimate”, potrivit agenţiei europene.

Pentru ECDC, „există numeroase zone gri în legătură cu XBB.1.5 şi această evaluare s-ar putea schimba în săptămânile următoare”, potrivit Agerpres.

În timp ce în prezent reprezintă mai mult de 27% din infecţiile din Statele Unite, XBB.1.5 era responsabilă doar pentru 2,5% din cazurile de COVID-19 în ultimele săptămâni din 2022, potrivit ECDC.

„Modelele matematice ale ECDC indică faptul că XBB1.5 ar putea deveni dominantă în Uniunea Europeană (…) în decurs de una până la două luni”, datorită „ritmului său de progres”, a estimat ECDC.

Potrivit Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, „în prezent nu există dovezi că severitatea infecţiei cu XBB.1.5 este diferită de cea a altor subvariante ale Omicron”.

În total, 38 de ţări au raportat cazuri de XBB.1.5, dintre care 82% în Statele Unite, 8% în Regatul Unit şi 2% în Danemarca, a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.